Enorme bezuinigingen op de overheidsuitgaven voeden de groeiende ongelijkheid in Oost-Afrika
Uit het nieuwste Oxfam Novib rapport “The Inequality Crisis in East Africa,” blijkt dat de economische ongelijkheid in deze regio verder toeneemt en dat in veel landen in Oostelijk Afrika bezuinigd dreigt te worden op publieke diensten als gezondheidszorg, onderwijs en andere sociale voorzieningen. Dit terwijl tijdens de coronapandemie ongeveer 52 miljoen mensen in Sub Sahara Afrika extra in armoede zijn beland.
Esmé Berkhout, beleidsadviseur Oxfam Novib: “Het is verschrikkelijk dat in landen waar de toegang tot zorg en onderwijs al gebrekkig was, nu extra bezuinigd dreigt te gaan worden op deze belangrijke maatschappelijke voorzieningen. Landen in de regio moeten meer belasting heffen op vermogens en winst van grote bedrijven, maar de internationale gemeenschap heeft ook een rol te spelen. Landen in de regio gaan gebukt onder enorme internationale schuldenlast en economisch herstel wordt tegengehouden door gebrek aan toegang tot betaalbare vaccins tegen corona.”
Halverwege januari dit jaar was slechts 4% van de bevolking in de regio volledig gevaccineerd. De weigering van farmaceutische bedrijven om hun vaccinkennis en -technologie openlijk te delen en de onwil van rijke landen om de toegang tot betaalbare vaccins wereldwijd te garanderen houdt herstel in de regio en wereldwijd tegen.
Afgelopen maand publiceerde Oxfam haar jaarlijkse rapport over de toename van economische ongelijkheid wereldwijd. Daaruit bleek dat terwijl in de eerste twee jaar van de pandemie vele miljoenen mensen extra in armoede belandden en het vermogen van de tien rijkste mannen ter wereld verdubbeld is, van 700 miljard tot 1,5 biljoen dollar.
Noot voor de redactie:
Zie voor meer informatie het Engelstalig Oxfam persbericht en het rapport. Voor beide geldt een embargo tot 00.01 uur woensdag 9 februari. Esmé Berkhout, beleidsadviseur Oxfam Novib, is beschikbaar voor interviews. Contact Jules van Os, Oxfam Novib persvoorlichting, 06-51573683.