Belastingdeal met Starbucks niet illegaal
Oxfam Novib persreactie
Europese Hof van Justitie doet uitspraak tegen besluit Europese Commissie.
Het Europese Hof van Justitie van de Europese Unie oordeelt vandaag dat Starbucks geen illegale staatssteun heeft ontvangen van Nederland. Het Hof gaat met deze uitspraak in tegen het eerdere besluit van de Europese Commissie om deze belastingdeal als illegaal te beschouwen. In een zelfde soort zaak tegen Fiat oordeelt het Hof vandaag wel in het voordeel van de Europese Commissie.
Johan Langerock Oxfam Novib belastingexpert: “Het is duidelijk dat de EU het zich niet langer kan veroorloven om enkel en alleen van geval tot geval te bepalen hoe belastingontwijking door multinationals aangepakt moet worden. De uitspraak van het Hof maakt duidelijk dat de EU niet enkel kan teren op deze aanpak en veel fundamenteler te werk moet gaan om belastingontwijking door bedrijven een halt toe te roepen. Want als grote bedrijven geen of te weinig belasting betalen, is er minder geld beschikbaar om te investeren in onderwijs of gezondheidszorg - openbare diensten die cruciaal zijn om ongelijkheid wereldwijd te verminderen.
“Om een einde te maken aan schimmige praktijken, hebben we duidelijke regels nodig die bedrijven verplichten openheid te geven over waar ze zaken doen en winst maken - en waar ze belasting betalen. De Nederlandse regering is voorstander van dit soort publieke country-by-country rapportages, maar andere EU-landen hebben dit steeds geblokkeerd. Omdat Duitsland sinds kort niet meer dwarsligt, is nu het moment om door te pakken. Volledige transparantie van belastingpraktijken moet de nieuwe norm worden.
“De Europese Unie moet het goede voorbeeld geven bij de aanpak van belastingontwijking en het opstellen van eerlijker belastingregels, zoals een minimumbelasting voor grote bedrijven. Bij de OESO wordt hier momenteel over onderhandeld. “
Noot voor de redactie:
- Johan Langerock Oxfam Novib belastingexpert is beschikbaar in Brussel voor interviews en achtergrondinformatie. Jules van Os, persvoorlichting Oxfam Novib, 06-51573683.
- Na onderzoeken die in 2014 zijn gestart, besloot de Europese Commissie in oktober 2015 dat Fiat aanzienlijke belastingverlagingen ontving door middel van "belastingafspraken" met de Luxemburgse belastingdienst. Voor Starbucks geldt hetzelfde, door middel van "belastingafspraken” met de Nederlandse autoriteiten betaalde Starbucks aanzienlijk minder belasting. Zowel de bedrijven als de lidstaten, Nederland en Italië hadden hoger beroep ingesteld bij het Europese Hof van Justitie tegen het oordeel van de Europese Commissie.
- Andere uitspraken van het Hof worden nog verwacht over de belastingdeals tussen Luxemburg en Amazon en tussen Ierland met Apple. De Commissie voert ook diepgaand onderzoek uit naar fiscale rulings/afspraken die Nederland heeft gemaakt met Nike en Inter IKEA
- Sinds 1 juli 2019 geeft de geeft de Nederlandse Belastingdienst geen zogenaamde tax ruling meer voor constructies die voornamelijk zijn bedoeld om elders belasting te ontwijken of voor transacties met laag belastende jurisdicties. Bestaande afspraken blijven geldig.
- Ontwijking van vennootschapsbelasting door bedrijven kost ontwikkelingslanden naar schatting $ 100 miljard per jaar.
- Nieuwe belastingwetgeving, voorgesteld door de Europese Commissie en goedgekeurd door het Europees Parlement zou de zogeheten openbare rapportage per land ( country by country reporting ) voor grote bedrijven introduceren. Grote multinationale ondernemingen moeten openbaar maken hoeveel winst zij maken en hoeveel belastingen ze betalen in ieder land waar ze actief zijn. De wetgeving wordt momenteel geblokkeerd door lidstaten zoals Duitsland, maar de Duitse minister van Financiën heeft onlangs zijn standpunt gewijzigd.
- Landen onderhandelen momenteel over nieuwe wereldwijde belastingregels. Dit proces wordt geleid door de OESO onder het mandaat van de G20 om te zorgen voor een eerlijke belastingheffing voor grote ondernemingen. Ook over de invoering van een wereldwijd minimaal effectief belastingtarief wordt onderhandeld. Dit zou een einde maken aan de schadelijke belastingconcurrentie tussen landen en de prikkel voor bedrijven om winsten te verschuiven naar landen met lage of geen belastingtarieven weg te nemen. Dit betekent ook het einde van belastingparadijzen.
- Uit het perceptie onderzoek uitgevoerd door Motivaction in opdracht van Oxfam Novib in december 2018 bleek dat meer dan 4 op de 5 Nederlanders het een probleem vindt dat multinationals belasting ontwijken.