Home ActueelNieuws Zuid-Sudan: honger neemt toe maar hulpgelden nemen af

Zuid-Sudan: honger neemt toe maar hulpgelden nemen af

  • 16 juni 2015
‘Leven in een vluchtelingenkamp is heel zwaar. Ik wil dat het vrede wordt’, zegt Nyach Ngkuoth bij een watertappunt dat Oxfam heeft aangelegd in Juba. Foto: Petterik Wiggers/Oxfam Novib

Honger dreigt voor steeds meer mensen in Zuid-Sudan. Maar de fondsen voor noodhulp drogen op. Donororganisaties moeten niet alleen toezeggingen doen, maar ook daadwerkelijk fondsen vrijmaken. Vandaag moeten zij die kans pakken, op de donorconferentie voor Zuid-Sudan in Genève.

De oogsten zijn voorbij, het is nu de gebruikelijke tijd dat Zuid-Sudanezen moeten leven van hun voorraden. Maar bijna niemand heeft iets achter de hand. Door het conflict hebben miljoenen mensen niets kunnen verbouwen.

Voedseltekort

‘Nu al hebben miljoenen mensen een ernstig voedseltekort’, zegt Floortje Klijn, adjunct-landendirecteur van Oxfam Novib voor Zuid Sudan. ‘Hun aantal zal stijgen tot naar schatting 4,6 miljoen mensen eind volgende maand. De humanitaire crisis zal de komende zes maanden allleen maar zal verergeren als we niet snel meer hulp bieden.’

De internationale gemeenschap moet dus snel in actie komen, waarschuwen 7 internationale ontwikkelingsorganisaties, waaronder Oxfam. Voor de crisis in Zuid-Sudan is $1,63 miljard nodig. Tot nu toe is slechts iets meer dan een derde gefinancierd. Op de donorconferentie moet er echt meer geld worden vrijgemaakt voor distributie van voedsel en opvang van vluchtelingen.

Noodhulp werkt

Floortje: ‘De hulp die we geven, maakt echt een verschil. In de deelstaten Lakes, Jonglei en Upper Nile hebben we met humanitaire hulp een voedselcrisis kunnen voorkomen. Oxfam heeft tot nu toe 700.000 mensen geholpen met voedsel, schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen, brandstof en steun om een inkomen te verdienen.’

Ook jij kunt iets doen om levens in Zuid-Sudan te redden. Maak samen met ons noodhulp mogelijk en help mensen de honger overleven.

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.