Home ActueelNieuws zonder kogels vallen wapens stil

zonder kogels vallen wapens stil

  • 12 maart 2013

Oxfam Novib roept op tot strenge regulering van de handel in munitie. Onderhandelingen over een wapenhandelsverdrag worden 18 maart weer opgepakt. Het huidige voorstel zitten nog vol gaten.

‘Landen moeten de bescherming van burgers voorop stellen’
Foto:Sven Torfinn/Oxfam Novib

In juli 2012 liepen onderhandelingen over een internationaal wapenhandelsverdrag stuk. Sinds die tijd zijn meer dan 325.000 mensen omgekomen door gewapend geweld. Dit blijkt uit het rapport ‘Getting It Right: The pieces that matter for an Arms Trade Treaty’ van Oxfam Novib en Safer World. ‘Terwijl elke minuut iemand sterft door de ongebreidelde handel in wapens en munitie, slepen de onderhandelingen over een wapenverdrag zich voort’,  zegt Eveline Rooijmans, beleidsmedewerker van Oxfam Novib.

munitie

Munitie vormt een groot struikelblok in de onderhandelingen. Op dit moment wordt de handel in munitie en onderdelen voor wapens slechts beperkt geregeld. Oxfam Novib roept op tot strenge regulering van de handel in munitie. ‘Munitie is de brandstof van conflicten’,  zegt Rooijmans, ‘Zonder kogels vallen wapens stil.’

wapens in verkeerde handen

De huidige voorstellen laten ook ruimte aan staten om ‘nationale veiligheid’ of andere belangen voor te laten gaan en toch wapens aan warlords en mensenrechtenschenders te leveren. Rooijmans: ‘Met dit verdrag kunnen wapens nog steeds in handen komen van plegers van mensenrechtenschendingen, inclusief genocide. Aan misstanden wordt de schijn van ‘legaliteit’ gegeven. Landen moeten de bescherming van burgers voorop stellen en het verdrag daarop aanpassen.’


Oxfam Novib en Safer World, zijn onderdeel van de internationale  [link] die die ijvert voor een sterk wapenhandelverdrag.

meer informatie

Lees het persbericht ‘Streng wapenhandelsverdrag nodig om levens te redden’.
Download het rapport ‘Getting It Right: The pieces that matter for an Arms Trade Treaty’.

Bron: Oxfam Novib, 12 maart 2013

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.