Home ActueelNieuws Zembla: Nederland dwarsboomt aanpak belastingontwijking

Zembla: Nederland dwarsboomt aanpak belastingontwijking

  • 9 februari 2017
Staatssecretaris Wiebes (links) en minister Dijsselbloem (midden) houden het Nederlandse belastingparadijs bewust in stand, zegt Zembla.

Nederland heeft niet alleen met opzet belastingontwijking door multinationals mogelijk gemaakt, maar ook achter de schermen internationale maatregelen tegen belastingontwijking gedwarsboomd. Dat blijkt uit de laatste uitzending van Zembla.

 

Bewuste politieke keuzes

Belastingexpert Francis Weyzig van Oxfam Novib, die meewerkte aan de uitzending, licht toe: 'Ontwikkelingslanden lopen miljoenen aan belastinginkomsten mis die ze hard nodig hebben voor investeringen in onderwijs en gezondheidszorg. Dit is niet zomaar een onbedoeld neveneffect van ons belastingsysteem, maar het gevolg van bewuste politieke keuzes.'

Belastingparadijs

Op dit moment probeert de regering bijvoorbeeld om een enorm belastinggat, waardoor Amerikaanse multinationals miljardenwinsten onbelast in Nederland kunnen parkeren, nog jarenlang open te houden. Andere EU-landen, zoals Luxemburg en Ierland, willen dit gat juist zo snel mogelijk dichten. 

Op dit moment is Nederland het op twee na grootste belastingparadijs van de wereld.

Nu doorzetten

Nederland heeft al wel maatregelen genomen tegen misbruik van belastingverdragen. Weyzig: 'Dat is een belangrijke stap. De regering moet nu ook bij andere schadelijke belastingregels erkennen dat er een probleem is en dat vervolgens voortvarend oplossen.'

Praat je mee?

Debatteer mee over dit onderwerp. Aanstaande zondag 12 februari om 20.00u in De Balie te Amsterdam gaan diverse politici in gesprek over de zin en onzin van belastingontwijking! We zien je daar graag!

Bron: Oxfam Novib, 9 februari 2017

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.