Home ActueelNieuws Wereldbank bevriest landinvestering niet

Wereldbank bevriest landinvestering niet

  • 30 oktober 2012

Op 8 oktober werden wereldwijd duizenden tweets gestuurd naar Jim Kim, de president van de Wereldbank. We riepen hem massaal op om de landinvesteringen van de Wereldbank tijdelijk te bevriezen en strengere regels in te voeren. De Wereldbank heeft gereageerd, maar we zijn nog niet tevreden.

 
Foto:Pablo Tosco/Oxfam

Uit het Oxfam-rapport Our Land, Our Lives blijkt dat 106 miljoen hectare land in ontwikkelingslanden is verkocht aan buitenlandse investeerders. Landjepik is één van de oorzaken van het wereldwijde voedselprobleem. De Wereldbank financiert veel grote landinvesteringen, en heeft invloed op hoe land wordt verkocht en aangekocht. Oxfam Novib wil dat de Wereldbank haar landinvesteringen tijdelijk bevriest en strengere regels invoert om landjepik te voorkomen.

de reactie van de Wereldbank

De Wereldbank heeft gereageerd op de actie en laat weten dat de investeringen niet bevroren zullen worden. Uitstel van landaankopen zou ten koste gaan van goede investeringen in de landbouw. Maar Oxfam Novib heeft het alleen over de bevriezing van investeringen in grootschalige aankopen van landbouwgrond, niet over andere landbouwinvesteringen. Oxfam Novib laat het hier natuurlijk niet bij zitten, en we blijven in gesprek met de Wereldbank.

debat in de Tweede Kamer

Het Oxfam-rapport is ook in de Tweede Kamer besproken. Ben Knapen, onze staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, heeft aangegeven een brief te sturen naar de Tweede Kamer en daarin alle gestelde vragen te beantwoorden.

Meer weten over landjepik en op de hoogte blijven? Kijk dan op oxfamnovib.nl/landjepik .

Kijk hoe we actie voeren tegen landjepik.

Bron: Oxfam Novib, 30 oktober 2012

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.