Home ActueelNieuws ‘We moeten nu helpen in Zuid-Sudan’

‘We moeten nu helpen in Zuid-Sudan’

  • 15 mei 2014

Ruim een derde van de inwoners van Zuid-Sudan – zo’n 3.7 miljoen mensen – kampt met ernstige honger en heeft direct hulp nodig. Oxfam roept op tot een massale en snelle wereldwijde stijging van hulpacties om een hongersnood te voorkomen.

Oxfam plaatste een waterpunt bij een vluchtelingenkamp
van de VN in Juba, Zuid-Sudan.
Foto: Oxfam

Het geweld in Zuid-Sudan heeft ruim een miljoen mensen van huis en haard verdreven. Meer dan 300.000 vluchtelingen bevinden zich nu in de overvolle kampen in Ethiopië, Uganda, Sudan en Kenia. Veel mensen willen terug naar huis, maar vrezen voor hun leven. Bovendien hebben ze hulp nodig om weer een normaal bestaan op te bouwen.

Honger

Sinds het uitbreken van het conflict in december 2013 is het aantal mensen dat kampt met ernstige honger enorm gestegen. Volgens de Verenigde Naties is er direct 930 miljoen euro nodig om de mensen uit Zuid-Sudan te helpen. Slechts 40 procent is gefinancierd. Zowel de VN als Oxfam roepen regeringen op om gul te schenken. Anders is een hongersnood niet te voorkomen.

Nu helpen

Het regenseizoen is begonnen. Dit betekent dat veel wegen onbegaanbaar zijn, wat het lastig maakt om iedereen hulp te verlenen. Maar het regenseizoen is ook de perfecte tijd is om de akkers te bewerken en zo het leven weer op te pakken. Mark Goldring, de algemeen directeur van Oxfam GB zegt: ‘Mensen moeten gewassen verbouwen, hun woningen repareren, kinderen moeten terug naar school, ziekenhuizen en klinieken moeten weer open en dat moet nu gebeuren. We hebben een massale en snelle wereldwijde stijging van hulp nodig om een hongersnood te voorkomen. We moeten nu helpen, we mogen niet falen.’

In ons dossier over de situatie in Zuid-Sudan kun je onder meer vinden wat Oxfam doet. Of lees het rapport 'Loaded Guns and Empty Stomachs' (pdf) voor een analyse van het conflict en mogelijke maatregelen om de crisis te boven te komen.

Bron: Oxfam Novib, 15 mei 2014

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.