Home ActueelNieuws Wapenhandel eindelijk aan banden

Wapenhandel eindelijk aan banden

  • 3 april 2013

Met een overweldigende meerderheid is na jaren van internationale campagnes door de Verenigde Naties een wapenhandelsverdrag aangenomen. Hiermee kan eindelijk voorkomen worden dat wapens in handen vallen van leiders die de wapens gebruiken om mensenrechten te schenden.

Beeld:Control Arms

Oxfam en de andere campage-voerders, Amnesty en IKV Pax Christi, bestempelen de aanname van ‘s werelds eerste Wapenhandelsverdrag vandaag door de VN als ‘een fantastiche moment’.
 
‘De tijd van schimmige wapenhandelaren en gewetenloze leiders is nu echt voorbij’, zegt Oxfam Novib medewerker Eveline Rooijmans, die de wapenonderhandelingen jarenlang volgde.
 
Maatschappelijke organisaties hebben meer dan 10 jaar campagne gevoerd voor dit verdrag en het heeft 6 jaar aan onderhandelingen gekost om tot dit verdrag te komen.

drie landen tegen

Slechts drie landen stemden tegen: Syrie, Iran en Noord-Korea. Drientwintig landen onthielden zich, waarmee een overweldigende meerderheid voor dit akkoord is. Landen die het verdrag ratificeren zijn wettelijk verplicht om voor alle wapentransacties na te gaan of de wapens niet aangewend gaan worden voor mensenrechtenschendingen, terrorisme of internationale misdaad en schendingen van het Internationaal Recht.

niet langer vrij spel

Eveline Rooijmans: ‘Oxfam Novib heeft meer dan tien jaar campagne gevoerd voor dit verdrag, omdat conflicten en gewapend geweld een belangsrijke oorzaak zijn van armoede. Eindelijk is er nu een wet waarmee we een van de dodelijkste businesses ter wereld kunnen terugdringen. Wapenhandelaren hebben niet langer vrij spel en kunnen niet langer rekenen op straffeloosheid.’
 
Oxfam Novib roept nu regeringen op het verdrag zo snel mogeljk te ondertekenen en de eigen wetgeving aan te passen. Om het Verdrag in werking te stellen.
 
Oxfam schat dat gewapende conflicten in Afrika jaarlijks zo’n 18 miljard kosten – een bedrag dat anders besteed kon worden om het leven van mensen te verbeteren

Bron: Oxfam Novib, 3 april 2013

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.