Home ActueelNieuws vrede geen verkiezingsitem

vrede geen verkiezingsitem

  • 22 januari 2013

In de verschillende campagnes voor de Israëlische verkiezingen op 22 januari viel het woord ‘vrede’ amper. Onze lokale partners maken zich grote zorgen over de ruk naar conservatief rechts.

Foto:Maya Levin/Oxfam

De vredesonderhandelingen tussen Israël en Palestina belandden twee jaar geleden op een dieptepunt. In de Israëlische parlementsverkiezingen speelde het weer op gang helpen van het vredesproces echter nauwelijks een rol. Wel is er in de huidige Israëlische politiek sprake van een ruk naar conservatief rechts.

annexatie

Partijen als HaBayit HaYehudi (Het Joodse Thuis)en Otzma LeYisrael (Kracht aan Israël) bepleiten een formele annexatie van grote delen van de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Soortgelijke geluiden zijn ook steeds vaker en openlijker te horen binnen partijen als Likoed en Yisrael Beiteinu. De meer linksgeörienteerde partijen houden nog vast een tweestatenoplossing en beëindiging van de bezetting, maar hebben een bescheiden draagvlak onder de Israëlische bevolking.

zorgen

De ruk naar rechts baart onze partners zorgen. Volgens Mustafa Barghouti van Palestinian Medical Relief Society kan deze ontwikkeling leiden tot meer geweld door kolonisten op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Eitan Bronstein Aparicio van Zochrot vreest voor nieuwe wetgeving die het maatschappelijke organisaties moeilijker maakt kritiek te uiten op de staat Israël. Mohammad Zeidan van Arab Association for Human Rights voorziet meer wetgeving die de rechten van de Palestijnen in Israël inperkt.

partners in beeld

In het filmpje spreken onze partners zich uit over hun zorgen. Dit is de eerste van een reeks korte films over het maatschappelijk middenveld in Israël en Palestina geproduceerd door United Civilians of Peace. UCP is een samenwerkingsverband van ICCO, Cordaid, Oxfam Novib en IKV Pax Christi. UCP zet zich in voor een rechtvaardige en vreedzame oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict waarbij de rechten en belangen van burgers centraal staan. Onze uitgangspunten zijn het internationale recht en de mensenrechten.

De hierboven genoemde standpunten zijn van onze partners en niet noodzakelijk die van Oxfam Novib.

Lees meer over onze partners in 'Uitgelicht:Palestijnen in het Midden-Oosten'

 

Bron: Oxfam Novib, 22 januari 2013

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.