Home ActueelNieuws Voedselindustrie gevoelig voor publieke druk

Voedselindustrie gevoelig voor publieke druk

  • 26 februari 2014

Het afgelopen jaar schudden we met z’n bijna 400-duizenden ’s werelds grootste voedselbedrijven wakker. En met succes, als je kijkt naar de nieuwe ranglijst van de campagne Behind the Brands. De voedselindustrie pakt onrecht in hun productieketen beter aan.

Voedselindustrie opent ogen voor onrecht
Beeld:Oxfam Novib

Goed nieuws: de koplopers van de top 10 van de grootste voedselbedrijven verbeterden hun beleid voor landrechten, vrouwenrechten en vermindering van CO2-uitstoot. Het minder goede nieuws: de totale ranglijst scoort nog lang niet voldoende. De achterblijvers doen te weinig voor een scherper beleid.

Het podium van de Behind the Brands-ranglijst blijft ongewijzigd, met Nestlé, Unilever en Coca-Cola. De vierde plaats deelt PepsiCo met Mondelez, dat stijgt vanaf plaats 6. Hekkensluiter is het Amerikaanse bedrijf General Mills, dat zakte van de negende naar de laatste plaats.

‘De race is begonnen’

Jury, hoe is de puntentelling? We geven de voedingsmiddelenbedrijven 0 tot 10 punten op de thema’s: vrouwenrechten, arbeidsrechten, klimaatverandering, land- en watergebruik, behandeling van kleine boeren en transparantie. Het aantal punten per bedrijf opgeteld bepaalt de totaalscore.

‘De race naar de top is nu echt begonnen’, zegt  Oxfam Novib-directeur Farah Karimi. ‘De schade voor mens en milieu is nog steeds te hoog. Maar Behind the Brands laat zien dat zelfs de grootste bedrijven reageren als consumenten en investeerders zich roeren.’

 

Bron: Oxfam Novib, 26 februari 2014

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.