Home ActueelNieuws voedsel hoort niet in de benzinetank

voedsel hoort niet in de benzinetank

  • 16 november 2012

Van de gewassen die nu als biobrandstoffen worden gebruikt kunnen miljoenen mensen worden gevoed. Voedsel verdwijnt dus in de tank, terwijl nog steeds 1 op de 8 mensen met honger naar bed gaat. Dit kan niet langer. Kom samen met ons in actie!

 
 
Beeld:Oxfam Novib
verergering van de hongerproblematiek

Benzine of diesel bij de Nederlandse pomp bestaat uit meer dan 4% biobrandstof, maar dit wordt niet bij de pomp vermeld. Volgens de Europese en Nederlandse regels moet bijgemengd worden, dus de consument heeft geen keus. En door deze regels wordt de vraag naar biobrandstoffen gestimuleerd, wat weer de voedselprijzen opstuwt. 4% procent lijkt een klein aandeel, maar al met al is het een enorme hoeveelheid. Op de landbouwgrond die momenteel wordt gebruikt om Europese auto’s te voorzien van biobrandstof, kan genoeg graan en maïs worden verbouwd om 127 miljoen mensen te voeden.

maar het is toch duurzaam?

Biobrandstof, ooit gepresenteerd als duurzame oplossing van onder andere het klimaatprobleem, blijkt helemaal niet zo duurzaam. Sommige biobrandstoffen zijn zelfs nog slechter voor het klimaat dan fossiele brandstoffen als olie en gas.

tijd voor actie!

Voedsel in de tank gooien is het slechtste idee ooit, vindt Oxfam Novib. We roepen het Nederlandse kabinet op om de belangen van de allerarmsten en het klimaat en voorop te zetten. Het Nederlandse kabinet moet onmiddellijk het besluit nemen om geen biobrandstof bij te mengen die concurreert met voedsel of leidt tot landjepik. Kijk snel hoe jij in actie kunt komen op biobrandstof.nu!

Onze commercial over biobrandstof is van 16 november tot en met 4 december te zien op Nederland 1,2 en 3.

 

 

Bron: Oxfam Novib, 16 november 2012

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.