Home ActueelNieuws Vicieuze cirkel voor Syrische vluchtelingen

Vicieuze cirkel voor Syrische vluchtelingen

  • 20 juni 2013

Het aantal Syrische vluchtelingen zal snel de 2 miljoen passeren. Hiervoor waarschuwen 18 ontwikkelingsorganisaties op de Dag van de Vluchteling van de Verenigde Naties.

25 ton aan hulpgoederen, zoals water en sanitatie, worden klaargezet voor transport naar een Syrisch vluchtelingenkamp in Jordanië.
Foto:Eleanor Farmer/Oxfam

Oxfam Novib vestigt deze week de aandacht op Syrië. Door de burgeroorlog verlaten dagelijks 8000 mensen hun huis. Op dit moment staat het officiële aantal vluchtelingen dat het land verlaat op 1.6 miljoen. Vluchtelingenkampen, veelal in Libanon en Jordanië, kunnen de groeiende instroom nauwelijks aan. 77% van de vluchtelingen woont niet in een officieel kamp.

Geen toegang tot basisvoorzieningen

18 hulporganisaties, waaronder Oxfam Novib, waarschuwen dat het officieel geregistreerde aantal vluchtelingen dat het land verlaat de komende weken oploopt tot 2 miljoen. En dan zijn er nog de vele mensen die niet geregistreerd staan. Al deze mensen hebben niet of nauwelijks toegang tot basisvoorzieningen, zoals water, onderdak, elektriciteit, onderwijs en gezondheidszorg. Ook de ziekenhuizen in buurlanden kunnen de toegenomen vraag bijna niet aan. In Jordanië bijvoorbeeld steeg het aantal patiënten vanuit Syrië van 300 in januari tot 10.000 in maart.
 

Vicieuze cirkel

De hulporganisaties waarschuwen nu gezamenlijk dat te veel vluchtelingen verstikt raken in een vicieuze cirkel. Veel Syriërs worden bloot gesteld aan gezondheidsrisico’s en extreme stress. Mogelijkheden om in een eigen inkomen te voorzien zijn er nauwelijks. Jonge kinderen groeien op met geweld. En veel meisjes en vrouwen zijn slachtoffer van seksueel geweld.

Fondsen zijn hard nodig

De internationale gemeenschap reageert te beperkt op de oproep van de Verenigde Naties voor fondsen. Slechts een derde van de gevraagde 4 miljard dollar is opgehaald. Meer fondsen zijn hard nodig om vluchtelingen op te vangen en buurlanden te ondersteunen.

Laat je horen voor Syrië

Oxfam Novib steunt onder meer twee organisaties in Libanon: PARD en Najdeh. We steunen de vluchtelingen en hun gastfamilies met onder meer hun levensonderhoud en traumaverwerking. Syrische vluchtelingen delen hun verhaal op Facebook . Laat hen weten dat wij ze niet vergeten. Wij brengen jouw bericht over aan onze partners in Libanon!

Wat doet Oxfam voor Syrische vluchtelingen?

Oxfam Novib verleent noodhulp met de gezamenlijke Oxfams, onder meer in vluchtelingenkampen in Libanon en Jordanië. We dringen er bij overheden op aan te voldoen aan de VN-oproep voor meer fondsen. Omdat er nú een einde moet komen aan het lijden van de Syrische bevolking. Lees meer in het Syrië-dossier.

Bron: Oxfam Novib, 20 juni 2013

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.