Home ActueelNieuws Verhef je stem tegen het zaaien van haat

Verhef je stem tegen het zaaien van haat

  • 20 maart 2014

Alle voorbeelden van ontspoorde conflicten in de wereld, nu en in het verleden, laten zien dat de politiek van polarisatie en haat alleen maar verliezers oplevert. Dat zegt Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib.

Beeld:Oxfam Novib

In ons werk zien wij dagelijks wat de gevolgen zijn als politieke leiders de bevolking moedwillig opzetten tegen minderheden, etnische groepen, homoseksuelen. Onlangs zagen we hoe anti-homowetten in Nigeria, Uganda en Rusland de bevolking aanzetten tot haatacties en geweld. Zuid-Sudan, de jongste staat ter wereld, is prooi aan etnische moordpartijen, doordat de leiders hun machtsstrijd op een onverantwoorde manier lieten escaleren. Moedwillige oproepen tot haat leidde in 1993 tot de genocide in Rwanda en tot de verwoestende oorlog in Joegoslavië.

Wie haat zaait, oogst geweld

En nu is ook in Nederland de grens door een politiek leider overschreden. PVV-leider Geert Wilders nodigde gisteren zijn aanhangers uit om ‘Minder Marokkanen! ’ te scanderen. Wij vinden dit een onverantwoordelijke actie. Onsmakelijk en zelfs angstaanjagend. Wie haat zaait, oogst geweld. Alle voorbeelden van ontspoorde conflicten in de wereld, nu en in het verleden, laten zien dat de politiek van polarisatie en haat alleen maar verliezers oplevert.

Geen politieke spelletjes

Oxfam Novib directeur Farah Karimi is geschokt door Wilders’ uitspraken. ‘We kunnen zeggen: we weten wie het zegt, of hij doet het alleen om te provoceren - laat maar. Maar pas nog in Zuid-Sudan zag ik dat mensen letterlijk doodsbang zijn om de straat op te gaan, omdat de geest van etnische haat uit de fles is. Dit is niet iets voor politieke spelletjes.'

Laat van je horen

Alle voorbeelden van ontspoorde conflicten in de wereld, nu en in het verleden, laten zien dat de politiek van polarisatie en haat alleen maar verliezers oplevert. Laat van je horen en like of deel ons Facebook-bericht.

Bron: Oxfam Novib, 20 maart 2014

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.