Home ActueelNieuws Update: noodhulp Ecuador van start

Update: noodhulp Ecuador van start

  • 19 april 2016

Afgelopen zaterdag werd Ecuador opgeschrikt door een heftige aardbeving. De schade is groot, het dodental blijft oplopen en er zijn nog honderden mensen vermist. Oxfam schiet het getroffen gebied te hulp, morgen vertrekt het eerste noodpakket naar Ecuador.

Het eerste uur

De aardbeving had een kracht van 7.8 en heeft een spoor van verwoesting achtergelaten. Een team van 7 Oxfam-experts is inmiddels in het land aanwezig. Zij bepalen welke hulp het eerste nodig is. ‘Een belangrijke eerste stap is veilig drinkwater, en onderdak voor de duizenden mensen die hun huis verloren’, zegt Enrique Garciá, humanitair coördinator bij Oxfam. Het noodpakket bestaat daarom uit twee ton drinkwater en hygiëneproducten.

De taak van Oxfam

De eerste hulp gaat naar het zwaarst getroffen gebied. ‘Hier zijn de mensen het meest vatbaar voor de verslechterde gezondheidsomstandigheden’, vertelt Garciá. Het gebrek aan schoon water en sanitaire voorzieningen geeft ziektes vrij spel, onder een al verzwakte bevolking. Samen met het Rode Kruis is Oxfam er verantwoordelijk voor dat deze voorzieningen zo snel mogelijk weer beschikbaar zijn. Door ook preventieve maatregelen te promoten, wordt de verspreiding van ziektes zoveel mogelijk beperkt. 

Een miljoen mensen

De VN schat dat er meer dan 1 miljoen mensen in Ecuador door de aardbeving zijn geraakt. Al deze mensen hebben onze hulp hard nodig. Oxfam doet er alles aan om hen zo snel mogelijk te bereiken. Blijf ons steunen!


We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.