Home ActueelNieuws #ThrowbackThursday: de Fabeltjeskrant

#ThrowbackThursday: de Fabeltjeskrant

  • 21 juli 2016
Chico Lama was in 1986 de winnaar van de Boswachtersverkiezing

Even een goede oefening voor het geheugen: ken jij Chico Lama nog? Chico kwam uit het Buitenste Buitenbos en won in 1986 de Dierenbosverkiezingen, waar meer dan 200.000 kijkbuiskinderen voor hadden gestemd. Maar wie was Chico Lama eigenlijk?

Leren op een speelse manier

In 1985 ging Novib (nu Oxfam Novib) een samenwerking aan met de Fabeltjeskrant. Daarvoor werden er speciaal een aantal nieuwe dieren geïntroduceerd: Zaza Zebra, Chico Lama en Mister Maraboe. Zij vertegenwoordigden de Derde Wereld of het minderhedenelement in het Grote Dierenbos.

Novib wilde op deze manier kinderen op speelse wijze betrekken bij ontwikkelingssamenwerking en ontwikkelingsproblematiek. In 1986 mochten de kijkbuiskinderen stemmen op een boswachter. Chico Lama maakte een grote zege: hij kreeg 21% van de stemmen en versloeg daarmee oude bekenden als Bor de Wolf en zelfs Meneer de Uil, die maar 10% van de stemmen ontving.

De Chico Club

Om het nieuws van de Fabeltjeskrant te blijven volgen konden kinderen lid worden van het maandblad 'Roffel', waar Chico Lama centraal stond. Als je het maandblad ontivng, was je gelijk lid van de Chico Gast Aan Tafel-club. Een paar keer per jaar werden er voor leden van deze club speciale dagen georganiseerd. Ook hier werden kinderen op geïnformeerd over de leefwereld van leeftijdsgenoten in arme landen.

Oxfam Novib zestig jaar!

Oxfam Novib bestaat dit jaar zestig jaar. We zijn daar erg trots op! Deze mijlpaal hadden we nooit bereikt zonder jouw hulp. Wil je meer weten over onze geschiedenis en 60 jaar Oxfam Novib? Bekijk dan onze geschiedenis-pagina!

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.