Home ActueelNieuws teleurstellende brief van Mansveld

teleurstellende brief van Mansveld

  • 16 januari 2013

De fundamentele problemen van het biobrandstoffenbeleid zijn niet opgelost in de laatste brief van staatssecretaris Mansveld aan de Tweede Kamer over de verplichte bijmenging van biobrandstoffen.

Foto:Oxfam

Het huidige aandeel biobrandstoffen dat is gemaakt uit voedselgewassen is 3%. Wilma Mansveld had op 18 december 2012 aangegeven zich in te spannen om de verhoging naar 5% te voorkomen. Maar in haar laatste brief aan de Kamerleden, van 14 januari 2013, is daar niets over terug te vinden.

Uit de Oxfam-rapporten ‘The Hunger Grains’ en ‘Voedsel in de Tank!?’ blijkt dat de groei van de huidige 3% naar 5% ongeveer 100.000 hectare aan landbouwgrond vergt. Op die landbouwgrond zou genoeg maïs of graan geteeld kunnen worden om jaarlijks 1,8 miljoen mensen mee te voeden. Het huidige beleid steunt vormen van biobrandstof die meer vervuilend zijn dan hun fossiele tegenhangers. Bovendien leidt het nog altijd tot meer honger en meer landjepik.

Vandaag, 16 januari, komen de Kamerleden opnieuw bij elkaar om verder te praten over het Nederlandse biobrandstoffenbeleid.

 

Bron: Oxfam Novib, 16 januari 2013

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.