Home ActueelNieuws Tanzania kan vluchtelingen uit Burundi nauwelijks aan

Tanzania kan vluchtelingen uit Burundi nauwelijks aan

  • 23 november 2015
Oxfam levert schoon drinkwater in vluchtelingenkamp Nyarugusu. Foto:Bill Marwa/ Oxfam

Misschien heb je gehoord dat het steeds onrustiger wordt in het Afrikaanse Burundi. Aanslagen worden gepleegd en bevolkingsgroepen worden tegen elkaar opgezet. Steeds meer Burundesen vluchten, bijvoorbeeld naar Tanzania. Alleen zijn de vluchtelingenkampen daar al overvol.

Sinds april 2015 kwamen de eerste Burundese vluchtelingen aan in kamp Nyargus in Tanzania. Inmiddels is dit kamp uitgegroeid tot het op twee na grootste vluchtelingenkamp ter wereld en barst het uit haar voegen. De stroom vluchtelingen uit Burundi gaat echter onverminderd door als gevolg van het aanhoudende geweld in dit Afrikaanse land. 110.000 Burundezen komen in de verdrukking. Een gevaarlijke situatie, waarschuwen Nederlandse hulporganisaties.

Gezondheidrisico’s

In Nyargus wonen en slapen mensen op natte vloeren in krappe omstandigheden. Mensen zitten op elkaar gepakt en het risico op de uitbraak van ziektes neemt toe door het regenseizoen dat inmiddels begonnen is. Overstromingen vernielen tenten en sanitair. Het aantal mensen met malaria en diarree groeit en er wordt gevreesd voor een cholera-epidemie. Vooral kinderen lopen een verhoogd risico om ziek te worden. Er moet iets gebeuren, maar met welk geld?

Tekort aan voorzieningen

Meer onderdak, goede toiletten en douches zijn dringend nodig! Maar door gebrek aan geld lukt het hulporganisaties niet om de toenemende stroom aan vluchtelingen goed op te kunnen vangen. Helaas is Nyargus niet het enige kamp in Tanzania. De regering van Tanzania is in oktober begonnen met het verplaatsen van duizenden vluchtelingen van Nyarugusu naar kamp Nduta, dat ruimte heeft voor 50.000 vluchtelingen. Inmiddels zijn 22.000 vluchtelingen aangekomen, maar het aantal groeit elke dag. Ook hier is dringend behoefte aan gezondheidszorg, tenten, watervoorzieningen en toiletten.


Een jongen wast zijn handen in vluchtelingenkamp Nyargus. Foto:Bill Marwa/ Oxfam

Wat kun jij doen?

Tenten, voedsel, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen zijn van levensbelang voor de vluchtelingen uit Burundi. Help hen overleven en doneer nu.

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.