Home ActueelNieuws Rioolwater in de straten van Gaza

Rioolwater in de straten van Gaza

  • 25 november 2013

Door de Israëlische blokkade dreigt er in Gaza een energiecrisis. Er is een groot tekort aan brandstof, waardoor zelfs het rioolwater niet weg gepompt kan worden. Dat blijkt uit onderzoek van Oxfam.

Meisjes moeten door het rioolwater om thuis te komen.
Foto:Alun McDonald/Oxfam

Een jaar na het staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnse Hamas-beweging blokkeert Israël nog steeds de import en export van de Gazastrook. Stroomstoringen van 12 tot 16 uur per dag hinderen basisvoorzieningen zoals de gezondheidzorg en de riolering. Het grootste pompstation in Gaza had deze week niet genoeg brandstof om het rioolwater af te voeren. Duizenden liters aan afvalwater stroomden de straten in. Dat blijkt uit het Oxfam-rapport: Gaza: One year since the ceasefire, the blockade goes on. (PDF)

Grote gevolgen

Door het gebrek aan brandstof neemt ook de armoede toe. Duizenden bouwvakkers verloren in juli hun baan, omdat er geen bouwmaterialen beschikbaar waren. Bijna 40 procent van de bevolking is nu werkloos.

Economische kansen

Nishant Pandey, hoofd van Oxfam in de bezette Palestijnse gebieden en Israël:‘Mensen hebben moeite om werk te vinden en hun gezinnen te voeden. Het optimisme van een jaar geleden is verdwenen. Er komt alleen maar veiligheid voor burgers in Gaza en Israël als er ontwikkeling en economische kansen komen.’

Bron: Oxfam, 25 november 2013

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.