Home ActueelNieuws Rekenkamer onderzoekt belastingontwijking

Rekenkamer onderzoekt belastingontwijking

  • 3 juli 2013

Oxfam Novib verwelkomt de door de Tweede Kamer aangenomen motie Van Dijk-Van Ojik, die oproept tot een onafhankelijk onderzoek door de Algemene Rekenkamer naar de effecten van belastingontwijking.

Foto:Oxfam

Uit recent onderzoek van Oxfam Novib blijkt dat ontwikkelingslanden jaarlijks minstens 460 miljoen euro aan belastinginkomsten mislopen via brievenbusmaatschappijen in Nederland. Omdat wij ons grote zorgen maken over het gebrek aan transparantie, drongen wij toen al aan op onafhankelijk onderzoek naar belastingontwijking.

Zeer welkom onderzoek

Algemeen directeur van Oxfam Novib, Farah Karimi, noemt het tijd dat we openheid krijgen over de omvang van belastingontwijking. ‘De Nederlandse regering suggereert dat de Nederlandse belastingroute te waardevol is voor de onze economie. Dat is geen rechtvaardiging voor het feit dat arme landen hierdoor op grote schaal inkomsten mislopen. Terwijl zij met dat geld kunnen investeren in onderwijs, zorg en infrastructuur. Nu zal toch over dit onderwerp gepraat moeten worden. Een onderzoek van de Rekenkamer is daarom zeer welkom.'

Bron: Oxfam Novib, 3 juli 2013

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.