Home ActueelNieuws Privatisering holt gezondheidszorg Afrika uit

Privatisering holt gezondheidszorg Afrika uit

  • 8 april 2014

De Wereldbank investeert in privatisering van openbare diensten in Afrika. Maar dit kan ernstig ten koste gaan van de gezondheidszorg, zo blijkt uit het vandaag verschenen Oxfam-rapport ‘A Dangerous Diversion’.

Gezondheidskliniek op het platteland in Masianokeng in de buurt van de hoofdstad Maseru in Lesotho.
Foto:Sophie Freeman/Oxfam

De investeringspoot van de private sector (IFC) van de Wereldbank wil meer publiek-private partnerschappen in Afrika. Het Queen Mamohato Memorial Hospital in Lesotho is het eerste partnerschap van deze omvang in de gezondheidszorg. Oxfam onderzocht de cijfers van het hospitaal en toont aan hoe de PPP de gezondheidszorg van Lesotho uitholt.

Ziekenhuis slokt helft budget op

Het ziekenhuis wordt beheerd door Tsepong Ltd. Dit consortium bouwde het ziekenhuis en houden het draaiende in ruil voor een vergoeding van de overheid en 25% van de opbrengsten. De vergoeding die de overheid betaalt is veel hoger dan in eerste instantie werd gedacht. Het ziekenhuis heeft al ruim 47 miljoen euro opgeslokt, de helft van het totale gezondheidsbudget van Lesotho. Het nieuwe ziekenhuis kost liefst drie keer zo veel als het oude, openbare hospitaal.

Het IFC beloofde een nieuw  ziekenhuis van hoge kwaliteit tegen dezelfde kosten als die van het oude, openbare ziekenhuis. Oxfam roept de investeerders op om de kosten en de voortgang van het plan te openbaren. En om hun belofte voor goede en efficiëntere gezondheidszorg daadwerkelijk na te komen.

Lees  het volledige Oxfam-rapport ‘A Dangerous Diversion’

Bron: Oxfam Novib, 8 april 2014

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.