Home ActueelNieuws Pluim voor hulporganisaties

Pluim voor hulporganisaties

  • 20 januari 2016

De hulp die particuliere organisaties geven aan slachtoffers in crisisgebieden, is belangrijk en effectief. Dat is het oordeel van de Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie (IOB) in een onafhankelijk rapport over Noodhulp. Het werk van deze hulporganisaties (NGO’s), zoals Oxfam Novib, is een belangrijke aanvulling op de grote hulpprogramma’s van VN-organisaties.

Over deze VN-organisaties is het rapport kritischer: zo is het moeilijk te zien hoe hulpgeld precies wordt besteed en er zijn problemen met de coördinatie. De NGO’s zijn volgens het rapport transparanter, leveren duidelijk meerwaarde en geven effectieve hulp.

 

Farah Karimi, algemeen directeur van Oxfam Novib: ‘Het IOB rapport geeft goede aanbevelingen om noodhulp beter te maken. Duidelijk is wel dat zowel de VN als particuliere organisaties onmisbaar zijn. Ik ben blij met de aandacht voor lokale organisaties: die moeten veel meer in staat gesteld worden zelf direct hulp te geven. Zij kennen de omstandigheden ter plekke het beste.’

 

Oxfam Novib doet een oproep aan de politiek om meer geld vrij te maken voor noodhulp door internationale en lokale NGO’s. Het in 2015 opgerichte Dutch Relief Fund is al bijna leeg. Oxfam Novib kreeg vanuit dit Fonds onder meer geld voor noodhulp in landen als Zuid Soedan, Nepal, Syrië en Jemen.

 

‘Volgende week heeft de kamer een debat over Noodhulp. Ik roep kamer en minister op om te besluiten tot een aanvulling van het Fonds tot 2017 en het daarna ook te verlengen.’

 

In juli organiseert de VN een belangrijke Top over humanitaire hulpverlening. Ook daar moet wat Oxfam Novib betreft de financiering, en de rol van lokale organisaties hoog op de agenda staan.

 

 

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.