Home ActueelNieuws Oxfam-partner krijgt belangrijke prijs

Oxfam-partner krijgt belangrijke prijs

  • 20 september 2012

Hawa Aden Mohamed, de directeur van onze partner GECPD, is verkozen tot winnaar van de UNHCR's Nansen Refugee Award. Ze heeft uitzonderlijk werk verricht op het gebied van humanitaire hulp voor gevluchte vrouwen en meisjes uit Somalië.

Hawa Aden Mohamed

In Somalië halen maar twee op de tien kinderen hun basisschooldiploma. De vader van Hawa Aden stond er op toe dat zijn dochter naar school ging. Nu zet zij de trend voort in het noordoosten van Somalie. Sinds de Galkayo Education Centre for Peace and Development (GECPD) in het gebied werkt, is het percentage meisjes dat naar school gaat gestegen van 7 tot 40 procent.

De GECPD biedt gratis voltijd onderwijs aan ongeveer 1250 meisjes. Ook krijgen 1600 meisjes van 16 jaar en ouder basisonderwijs in lezen, rekenen en andere handige vaardigheden, zoals naaien. Oxfam Novib helpt GECPD onder andere met het verstrekken van onderwijs, sport, een jongerencentrum en voorlichting over hiv en aids.

hogeschool

De prijs is uitgereikt door het vluchtelingenbureau van de Verenigde Naties (UNHCR). Hawa Aden weet wel hoe zij de 100.000 dollar (bijna 77.000 euro) gaat besteden. Ze wil onder andere graag een hogeschool voor de vrouwen laten stichten en meer atletiekbanen bij het jongerencentrum aanbrengen.

Oxfam feliciteert Hawa Aden Mohamed en de GECPD. Samen werken we verder aan de opbouw van een land waar de overheidsdiensten nog ernstig tekortschieten.

Lees ook
- een blog over Oxfam en GECPD
- Hawa Aden, bron van kennis en hoop
- Het slechtste onderwijs ter wereld

Bron: Oxfam Novib, 20 september 2012

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.