Home ActueelNieuws Oxfam Novib-actie: Over mensenlevens maak je geen deals

Oxfam Novib-actie in Den Haag: Over mensenlevens maak je geen deals

  • 31 augustus 2017

Oxfam Novib foto-actie met 200 reddingsvesten en oproep aan onderhandelaars om ook veilige routes voor vluchtelingen naar Europa onderdeel te maken bij het formeren van een nieuwe regering.
Foto: Martijn Beekman

Oxfam Novib heeft vanochtend in Den Haag actie gevoerd tegen de verschrikkelijke gevolgen van de vluchtelingendeal tussen Turkije en de EU. Sinds het begin van de vluchtelingencrisis verdrinken er elke dag gemiddeld 11 mensen in de Middellandse Zee. Oxfam Novib deed een oproep aan onderhandelaars in Den Haag om ook veilige routes voor vluchtelingen naar Europa onderdeel te maken bij het formeren van een nieuwe regering.

Naast de  11  dagelijkse doden die we kennen sterven er ook mensen buiten ons zicht: in Libië vinden mensen de dood door marteling en uithongering en vluchtelingen die de weg door de levensgevaarlijke Sahara moeten afleggen, sterven door water- of voedselgebrek. Dit is het resultaat van de deals die Europa met landen sluit met als belangrijkste doel vluchtelingen zover mogelijk van ons weg te houden.

Oxfam Novib-directeur Farah Karimi: “Dit is volstrekt onacceptabel. Iedere dag dat de partijleiders aan het onderhandelen zijn over een nieuw kabinet vallen er dodelijke slachtoffers op de routes naar Europa.

Teken voor veilige vuchtroutes

De Turkije-EU deal zorgde ervoor dat de belangrijkste vluchtroutes nu door de grootste woestijn ter wereld, via het onveilige Libië en over de Middellandse Zee lopen. De nieuwe Nederlandse regering moet niet akkoord gaan met nieuwe vluchtelingendeals die alleen maar tot doel hebben om mensen af te schrikken. De partijen moeten zich inzetten voor veilige vluchtroutes. Want hoeveel mensen moeten er nog sterven - zichtbaar in de Middellandse Zee of onzichtbaar in de woestijn?”

Er is nu bijna geen mogelijkheid om op een veilige manier asiel aan te vragen in Europa. Nederland geeft jaarlijks slechts 500 reisvisa af aan vluchtelingen. En dat terwijl er nooit eerder zoveel vluchtelingen waren.

Opvang in de regio, waar al 90 procent van de vluchtelingen gehuisvest wordt, is voor de meest kwetsbare en getraumatiseerde vluchtelingen niet een veilige oplossing, evenmin als de barre reis naar Europa. Daarom moet Nederland, samen met de andere Europese landen, zorgen dat diegenen die daarvoor in aanmerking komen, veilig naar Europa kunnen reizen. Dat kan op verschillende manieren: via hervestiging, humanitaire of studievisa of via gezinshereniging.

Daar moeten de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie de oplossing zoeken. Met name D66 en ChristenUnie hebben een naam hoog te houden: deze twee partijen scoorden hoog in Oxfam Novib’s Humanity Checker, waarin verkiezingsprogramma’s langs de humanitaire meetlat werden gelegd. D66 kwam als beste uit de bus met een 9, en was daar uitermate trots op en gebruikte dit in haar eigen campagne; de ChristenUnie scoorde een 8.

“Nieuwe deals met Libië en andere Afrikaanse landen leiden er niet toe dat vluchtelingen afzien van hun zoektocht naar veiligheid. Wat wel het resultaat is van deze deals is dat wij de bewaking van onze grenzen uitbesteden aan landen die het niet zo nauw nemen met mensenrechten. De partijleiders, zeker die van D66 en CU, zouden daar niet hun naam onder moeten willen zetten. Veilige vluchtroutes zijn een noodzaak, zodat er geen mensen meer sterven op zee, in de Sahara of in de martelkamers van Libië,“ aldus Farah Karimi.

Teken voor veilige vuchtroutes

 

 

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.