Home ActueelNieuws Oxfam blij met EU-ondertekening klimaatverdrag

Oxfam blij met EU-ondertekening klimaatverdrag

  • 5 oktober 2016
Europa gaat zich houden aan de klimaatafspraken die vorig jaar in Parijs werden gemaakt.

Genoeg landen hebben zich achter het Klimaatakkoord van Parijs geschaard om het in werking te laten treden. Klimaatexpert Anouk Franck is blij. 'Dit is een belangrijk stap om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden.'

Het Europees Parlement heeft de ratificatie van het Klimaatverdrag van Parijs goedgekeurd. Daardoor kan het akkoord in werking treden. 55 landen die tezamen ten minste 55% van de wereldwijde broeikasgassen uitstoten, moesten het verdrag goedkeuren. Dat is nu bereikt. Eerder zetten China en de VS al hun handtekening onder de voorgestelde afspraken.

'Nu komt het aan op daden'

Anouk Franck, klimaatexpert bij Oxfam Novib: 'We zijn verheugd dat zoveel landen, inclusief de EU, zich hebben gehaast om het klimaatakkoord te ondertekenen. Dit is een belangrijke politieke boodschap, maar nu komt het aan op daden. De EU, en ook Nederland, moeten nu de de uitstoot van broeikasgassen flink verlagen om de opwarming te beperken tot 1,5 graden Celcius.'

Hulp voor kwetsbare mensen

Oxfam vindt dat rijke landen bovendien meer geld beschikbaar moeten maken om de meest kwetsbare mensen weerbaarder te maken tegen de gevolgen klimaatverandering. Nederland moet zich daarvoor hard maken bij de komende klimaattop in Marokko in november, vindt Franck.

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.