Oxfam Amerika onderzoek: Farmaceuten spekken aandeelhouders met belastingkorting
Belastingkortingen die farmaceutische bedrijven vorig jaar van de regering Trump hebben ontvangen, zijn vooral ingezet voor het dik belonen van hun aandeelhouders. Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek van Oxfam Amerika.
1,7 miljard dollar
Het gaat om de farmaceutische bedrijven Johnson & Johnson, Pfizer, Merck en Abbott. Alleen al dankzij de verlaging van de winstbelasting hadden deze vier bedrijven vorig jaar een voordeel van 1,7 miljard dollar. De bedrijven hebben de belastingvoordelen vooral gebruikt voor het verhogen van uitkeringen aan hun aandeelhouders, terwijl uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling gelijk bleven.
Gewone burgers de dupe
Het rapport benadrukt dat niet alleen patiënten in de VS de dupe zijn, maar dat de VS met de belastingkortingen de internationale belastingrace naar de bodem versterkt. De positieve effecten van deze belastingconcurrentie tussen landen zijn ver te zoeken. Bovendien wordt de rekening ook nog eens doorgeschoven naar burgers in de vorm van hogere btw, of het achterblijven van investeringen in onderwijs en gezondheidszorg.
Er zijn sterke aanwijzingen dat de bedrijven, ondanks de verlaagde winstbelasting in de VS, niet zijn gestopt met belastingontwijkingspraktijken. De vier grote farmaceutische bedrijven verstrekken zeer beperkte informatie in hun jaarrekening over hun wereldwijde fiscale planningspraktijken. Maar we zien wel dat van de 83 nieuwe dochterondernemingen die deze bedrijven in 2018 creëerden, 22 zich bevinden in belastingparadijzen.
Beloftes zijn niet uitgekomen
Ondanks de belofte dat de belastingkorting economische welvaart zou stimuleren, banen zou creëren en belastingontwijking zou stoppen, zie we dat farmaceutische bedrijven nog steeds gebruik maken van belastingparadijzen; nog steeds té hoge prijzen vragen voor hun medicijnen en met hun extra winst vooral aandeelhouders spekken in plaats van investeringen in levensreddende medicijnen te verhogen. De claims achter de verlaging van de vennootschapsbelastingen zijn vooralsnog niets anders dan fabels gebleken, met grote negatieve gevolgen.
Stop belastingontwijking door multinationals
Wij roepen iedereen op om samen met ons een einde aan belastingontwijking te eisen. Door internationale belastingontwijking lopen arme landen elk jaar zo’n 100 miljard euro aan belastinginkomsten mis. Terwijl Oxfam in Amerika daar campagne voert voor eerlijke belastingen, moet ook de Nederlandse overheid stappen nemen tegen schadelijk belastingbeleid en tegen de belastingrace naar de bodem. Doe mee; teken de petitie of lees meer over onze strijd tegen belastingontwijking.
Petitie; stop belastingontwijking
Leuker kunnen we 't niet maken. Wel eerlijker.
Teken de petitie en eis verandering
Vul je je telefoonnummer in? Dan kan Oxfam Novib jou telefonisch benaderen voor giftverzoeken of updates rondom lopende campagnes. Bekijk onze privacyverklaring.
Tijdlijn
-
25 mei 2023 PersberichtBeleid banken op belastingontwijking nog steeds ondermaats
Bij het merendeel van de acht onderzochte Nederlandse banken blijft beleid voor aanpak van belastingontwijking door zakelijke klanten benedenmaats. ABN AMRO, ING en Rabobank hebben dit nog steeds niet op orde. Uit het nieuwe beleidsonderzoek van de Eerlijke Bankwijzer blijkt verder dat het beleid op zeven duurzaamheidsthema’s vooral bij kleinere banken, zoals NIBC en Van Lanschot Kempen, verbeterd is. Dit geldt niet voor de grootbanken ING en ABN AMRO. ING blijft hekkensluiter met 5 onvoldoendes op deze thema’s . Het nieuwe onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer wordt vandaag gepubliceerd.
Lees meer
-
16 januari 2023 NieuwsVermogen miljardairs steeg met $2,7 miljard per dag, terwijl 1 op 10 mensen honger lijdt
Terwijl de rijkste 1% van de wereld bijna tweederde van al het nieuwe vermogen van de afgelopen 2 jaar in zijn zak stak, lijden 820 miljoen mensen honger. Schokkend, maar mogelijk nóg erger is dat onze overheden zelf kiezen voor deze groeiende ongelijkheid, door extreme rijkdom te belonen met lage belastingen. Het goede nieuws: dat betekent ook dat zij het tij kunnen keren. Is het tijd voor een ‘rijkdomsgrens’?
Lees meer
-
19 december 2022 NieuwsZo streden we samen voor gelijkheid in 2022
2022 – het jaar zit er bijna op. Het jaar van het klimaatschadefonds, waarmee er eindelijk erkenning komt voor kwetsbare landen die lijden onder de klimaatcrisis. Maar ook een pijnlijk jaar, waarin talloze mensen te maken kregen met de verwoestende gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Maar 2022 was ook het jaar dat jij je luid en duidelijk liet horen. Voor gelijke rechten, ongeacht gender of geaardheid. Voor eerlijke boodschappen. Voor veiligheid voor iedereen. In 2022 stond jij achter de mensen die streden voor gelijkheid. En daarvoor willen we je ontzettend bedanken. Dit hebben we samen bereikt.
Lees meer
-
7 november 2022 Persbericht125 miljardairs stoten jaarlijks net zoveel CO2 uit als Frankrijk
De investeringen in bedrijven van slechts 125 miljardairs zijn ieder jaar goed voor 393 miljoen ton aan CO2-uitstoot. Dit is gelijk aan de uitstoot van Frankrijk.
Lees meer
-
26 augustus 2022 Persbericht5 meter grote blauwe olifant op de Dam als symbool voor extreme ongelijkheid
Op dinsdag 30 augustus staat Oxfam Novib samen met Millionaires for Humanity en Human Act op de Dam in Amsterdam met een 5-meter grote blauwe olifant waarmee aandacht wordt gevraagd voor de ongelijkheid in Nederland en hoe belangrijk het is dat de politiek actie onderneemt om vermogens eerlijker te belasten.
Lees meer
-
22 augustus 2022 NieuwsWe moeten het hebben over de olifant in de kamer
In Nederland hebben we te maken met een steeds groeiende vermogenskloof en toenemende ongelijkheid. Er is echter wel een mogelijke oplossing. Maar dit is een enorme blauwe olifant in de kamer. Het is hoog tijd dat we die benoemen: vermogens moeten eerlijk belast worden.
Lees meer