Oxfam Amerika onderzoek: Farmaceuten spekken aandeelhouders met belastingkorting
Belastingkortingen die farmaceutische bedrijven vorig jaar van de regering Trump hebben ontvangen, zijn vooral ingezet voor het dik belonen van hun aandeelhouders. Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek van Oxfam Amerika.
1,7 miljard dollar
Het gaat om de farmaceutische bedrijven Johnson & Johnson, Pfizer, Merck en Abbott. Alleen al dankzij de verlaging van de winstbelasting hadden deze vier bedrijven vorig jaar een voordeel van 1,7 miljard dollar. De bedrijven hebben de belastingvoordelen vooral gebruikt voor het verhogen van uitkeringen aan hun aandeelhouders, terwijl uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling gelijk bleven.
Gewone burgers de dupe
Het rapport benadrukt dat niet alleen patiënten in de VS de dupe zijn, maar dat de VS met de belastingkortingen de internationale belastingrace naar de bodem versterkt. De positieve effecten van deze belastingconcurrentie tussen landen zijn ver te zoeken. Bovendien wordt de rekening ook nog eens doorgeschoven naar burgers in de vorm van hogere btw, of het achterblijven van investeringen in onderwijs en gezondheidszorg.
Er zijn sterke aanwijzingen dat de bedrijven, ondanks de verlaagde winstbelasting in de VS, niet zijn gestopt met belastingontwijkingspraktijken. De vier grote farmaceutische bedrijven verstrekken zeer beperkte informatie in hun jaarrekening over hun wereldwijde fiscale planningspraktijken. Maar we zien wel dat van de 83 nieuwe dochterondernemingen die deze bedrijven in 2018 creëerden, 22 zich bevinden in belastingparadijzen.
Beloftes zijn niet uitgekomen
Ondanks de belofte dat de belastingkorting economische welvaart zou stimuleren, banen zou creëren en belastingontwijking zou stoppen, zie we dat farmaceutische bedrijven nog steeds gebruik maken van belastingparadijzen; nog steeds té hoge prijzen vragen voor hun medicijnen en met hun extra winst vooral aandeelhouders spekken in plaats van investeringen in levensreddende medicijnen te verhogen. De claims achter de verlaging van de vennootschapsbelastingen zijn vooralsnog niets anders dan fabels gebleken, met grote negatieve gevolgen.
Stop belastingontwijking door multinationals
Wij roepen iedereen op om samen met ons een einde aan belastingontwijking te eisen. Door internationale belastingontwijking lopen arme landen elk jaar zo’n 100 miljard euro aan belastinginkomsten mis. Terwijl Oxfam in Amerika daar campagne voert voor eerlijke belastingen, moet ook de Nederlandse overheid stappen nemen tegen schadelijk belastingbeleid en tegen de belastingrace naar de bodem. Doe mee; teken de petitie of lees meer over onze strijd tegen belastingontwijking.
Petitie; stop belastingontwijking
Leuker kunnen we 't niet maken. Wel eerlijker.
Teken de petitie en eis verandering
Vul je je telefoonnummer in? Dan kan Oxfam Novib jou telefonisch benaderen voor giftverzoeken of updates rondom lopende campagnes. Bekijk onze privacyverklaring.
Tijdlijn
-
23 mei 2024 NieuwsKabinet Ongelijkheid I is er lang niet voor iedereen
“Nederland wordt weer van ons”, hoorden we tijdens de presentatie van het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe, radicaal-rechtse coalitie. Maar wie zijn die ‘ons’? We leggen het akkoord langs de gelijkheidsmeetlat en concluderen: dit aankomende ‘kabinet Ongelijkheid I’ is er absoluut niet voor ons allemaal. Gelijkheid staat stevig onder druk. In Nederland en wereldwijd.
Lees meer
-
1 mei 2024 PersberichtWereldwijde dividenduitkeringen stijgen sinds 2020 14x sneller dan lonen werknemers
De wereldwijde dividenduitkeringen aan aandeelhouders in 31 landen zijn tussen 2020 en 2023 na inflatiecorrectie met 45 procent toegenomen terwijl de lonen van werknemers met slechts 3 procent zijn gestegen. Dit is 14 maal sneller dan de lonen van werknemers in deze landen, die samen goed zijn voor 81 procent van het mondiale bbp. Tegelijkertijd wordt in veel landen een minimumloon betaald dat onder het leefbaar loon ligt – een loon dat werknemers in staat stelt in hun basisbehoeften te voorzien, zoals huisvesting, voedsel, gezondheidszorg, kleding en transport. Ook in Nederland zijn de dividenduitkeringen met 85 procent toegenomen terwijl de looninkomsten na inflatiecorrectie met 9 procent zijn gedaald. Dit blijkt uit Oxfams nieuwe analyse die vandaag op de Internationale Dag van de Arbeid gepubliceerd wordt.
Lees meer
-
11 april 2024 PersberichtEU-landen lopen 33 miljoen euro per uur mis door ontbreken belasting voor superrijken
EU-landen lopen jaarlijks maar liefst 286,5 miljard euro aan belastinginkomsten mis, zo’n 33 miljoen euro per uur, omdat ze er niet in slagen het vermogen van de rijksten in Europa zwaarder te belasten. In veel EU-landen, waaronder Duitsland, Luxemburg en Zweden, is de belasting op vermogen in het verleden afgeschaft. Dit bedrag, 286,5 miljard euro, staat gelijk aan het Finse bbp. Dat is wat een Europese vermogensbelasting van maximaal 5 procent jaarlijks kan opbrengen, zo stelt Oxfam Novib in haar nieuwe analyse van belastingdruk in Europa.
Lees meer
-
27 februari 2024 PersberichtMinder dan 8 cent van elke dollar aan G20-belastinginkomsten is uit belasting op vermogen
Minder dan acht cent van elke dollar die in de G20-landen aan belastingen wordt geïnd, komt uit belastingen op vermogen, zo blijkt uit de nieuwe analyse van Oxfam. Ruim 32 cent van elke dollar die wordt geïnd is afkomstig uit belastingen op goederen en diensten. Belastingen op voedsel en andere levensbehoeften zorgen ervoor dat een groter deel van de belastingdruk bij mensen met lagere inkomens komt te liggen. De analyse wordt gepubliceerd voorafgaand aan de 1ste bijeenkomst van de ministers van Financiën en de presidenten van de centrale banken van de G20 in Sao Paulo, Brazilië, die deze week plaatsvindt.
Lees meer
-
15 januari 2024 NieuwsVermogen 5 rijkste mannen verdubbeld, 5 miljard mensen armer geworden
Sinds 2020 is het vermogen van de vijf rijkste mannen ter wereld meer dan verdubbeld. Per uur werden zij gemiddeld 14 miljoen dollar rijker. Tegelijkertijd zijn vijf miljard mensen wereldwijd armer geworden door de torenhoge inflatie. Ook in Nederland groeit de ongelijkheid. Hoog tijd om deze kloof te dichten – door de extreem rijken hoger te belasten.
Lees meer
-
15 januari 2024 PersberichtVermogen 5 rijkste mannen verdubbeld, 5 miljard mensen armer
Het vermogen van de vijf rijkste mannen ter wereld is sinds 2020 meer dan verdubbeld: van $ 405 miljard naar $ 869 miljard. Dit komt neer op een stijging van circa $ 14 miljoen per uur. In diezelfde periode zijn vijf miljard mensen alleen maar armer geworden doordat hun reële inkomen is uitgehold door hoge inflatie. Dit blijkt uit het jaarlijkse Oxfam-rapport over economische ongelijkheid wereldwijd dat vandaag bij de start van het World Economic Forum in Davos gepubliceerd wordt.
Lees meer