Oxfam Amerika onderzoek: Farmaceuten spekken aandeelhouders met belastingkorting
Belastingkortingen die farmaceutische bedrijven vorig jaar van de regering Trump hebben ontvangen, zijn vooral ingezet voor het dik belonen van hun aandeelhouders. Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek van Oxfam Amerika.
1,7 miljard dollar
Het gaat om de farmaceutische bedrijven Johnson & Johnson, Pfizer, Merck en Abbott. Alleen al dankzij de verlaging van de winstbelasting hadden deze vier bedrijven vorig jaar een voordeel van 1,7 miljard dollar. De bedrijven hebben de belastingvoordelen vooral gebruikt voor het verhogen van uitkeringen aan hun aandeelhouders, terwijl uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling gelijk bleven.
Gewone burgers de dupe
Het rapport benadrukt dat niet alleen patiënten in de VS de dupe zijn, maar dat de VS met de belastingkortingen de internationale belastingrace naar de bodem versterkt. De positieve effecten van deze belastingconcurrentie tussen landen zijn ver te zoeken. Bovendien wordt de rekening ook nog eens doorgeschoven naar burgers in de vorm van hogere btw, of het achterblijven van investeringen in onderwijs en gezondheidszorg.
Er zijn sterke aanwijzingen dat de bedrijven, ondanks de verlaagde winstbelasting in de VS, niet zijn gestopt met belastingontwijkingspraktijken. De vier grote farmaceutische bedrijven verstrekken zeer beperkte informatie in hun jaarrekening over hun wereldwijde fiscale planningspraktijken. Maar we zien wel dat van de 83 nieuwe dochterondernemingen die deze bedrijven in 2018 creëerden, 22 zich bevinden in belastingparadijzen.
Beloftes zijn niet uitgekomen
Ondanks de belofte dat de belastingkorting economische welvaart zou stimuleren, banen zou creëren en belastingontwijking zou stoppen, zie we dat farmaceutische bedrijven nog steeds gebruik maken van belastingparadijzen; nog steeds té hoge prijzen vragen voor hun medicijnen en met hun extra winst vooral aandeelhouders spekken in plaats van investeringen in levensreddende medicijnen te verhogen. De claims achter de verlaging van de vennootschapsbelastingen zijn vooralsnog niets anders dan fabels gebleken, met grote negatieve gevolgen.
Stop belastingontwijking door multinationals
Wij roepen iedereen op om samen met ons een einde aan belastingontwijking te eisen. Door internationale belastingontwijking lopen arme landen elk jaar zo’n 100 miljard euro aan belastinginkomsten mis. Terwijl Oxfam in Amerika daar campagne voert voor eerlijke belastingen, moet ook de Nederlandse overheid stappen nemen tegen schadelijk belastingbeleid en tegen de belastingrace naar de bodem. Doe mee; teken de petitie of lees meer over onze strijd tegen belastingontwijking.
Petitie; stop belastingontwijking
Leuker kunnen we 't niet maken. Wel eerlijker.
Je petitie is verstuurd...
Teken de petitie en eis verandering
Vul je je telefoonnummer in? Dan kan Oxfam Novib jou telefonisch benaderen voor giftverzoeken of updates rondom lopende campagnes. Bekijk onze privacyverklaring.
Tijdlijn
-
15 februari 2021 PersberichtOxfam Novib: Notoire belastingparadijzen nog steeds niet op EU-zwarte lijst
Dinsdag 16 februari, zullen de ministers van Financiën van de Europese Unie de EU-lijst van belastingparadijzen herzien. Dit is een beoordeling van niet-EU-landen volgens de huidige zwarte lijstcriteria van de EU.
Lees meer
-
8 oktober 2020 PersberichtNieuwe wereldwijde index toont aan dat landen tekortschieten bij aanpak van ongelijkheid
Krakende gezondheidssystemen, ontbrekende socialezekerheidsstelsels en slechte arbeidsvoorwaarden hebben ervoor gezorgd dat de meeste landen in de wereld slecht voorbereid zijn op de coronapandemie.
Lees meer
-
5 oktober 2020 PersberichtOxfam: Nieuwe EU-zwarte lijst belastingparadijzen blijft zwak
De zwakke, zwarte lijst van belastingparadijzen van de EU ondermijnt pogingen om te voorkomen dat tijdens de coronacrisis overheidssteun voor bedrijven naar belastingontwijkers gaat, zo stelt Oxfam Novib vandaag. Morgen wordt de herziene EU-zwarte lijst van belastingparadijzen bekend gemaakt.
Lees meer
-
1 oktober 2020 PersberichtUganda verliest miljoenen aan inkomsten door belastingontwijking via Nederland
Uganda kan naar schatting 287 miljoen US-dollar aan belastinginkomsten mis gaan lopen doordat het bilaterale belastingverdrag tussen Uganda en Nederland belastingontwijking door het Franse oliebedrijf Total en de China National Offshore Oil Company mogelijk maakt.
Lees meer
-
1 oktober 2020 NieuwsOliebedrijf Total is één handtekening verwijderd van miljoenen aan belastingontwijking via Nederland
Nederland staat toe dat het Franse oliebedrijf Total maar liefst 191 miljoen dollar aan belasting kan ontwijken via ons land. En een ontwikkelingsland betaalt de prijs voor deze belastingontwijking.
Lees meer
-
10 september 2020 NieuwsCashen in coronatijd
Grote internationale bedrijven keren miljarden uit aan hun - toch al rijke - aandeelhouders tijdens de pandemie, terwijl meer dan 400 miljoen mensen hun werk kwijtraakten sinds het begin van de coronacrisis.
Lees meer