Home ActueelNieuws 'Investeer in toekomst Nederland en Europa, juist nu'

'Investeer in toekomst Nederland en Europa, juist nu'

  • 4 mei 2017

Pak de grondoorzaken van instabiliteit, conflict en migratie aan. Dat vragen Oxfam Novib, Unicef, Cordaid, Hivos, Save The Children, Pax, Icco, Prisma en Partos aan informateur Edith Schippers en formatie-onderhandelaars Rutte, Buma, Pechtold en Klaver.  

Investeren in ontwikkelingssamenwerking en een humaan vluchtelingenbeleid zijn essentieel voor een stabiel en welvarend Nederland en Europa, schrijven de negen organisaties in een brief aan de informateur en onderhandelaars.

Toekomst van Nederland

De brief komt op het moment dat de formatiegesprekken serieuzer worden. De komende weken zullen Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) proberen tot een regeerakkoord te komen. Wat ze daarin afspreken, bepaalt de koers die Nederland de komende jaren vaart.

In de brief benadrukken de negen organisaties dat de afspraken die de formerende partijen nu maken over het vluchtelingenbeleid en ontwikkelingssamenwerking bepalend zijn voor de toekomst van Nederland.

Gezocht: Leiders met lef

Eerder al riepen de ondertekenaars van de brief op tot een duurzaam regeerakkoord: een regeerakkoord dat de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties centraal stelt. Ze werden daarbij gesteund door meer dan 300 bedrijven en denktanks.

Farah Karimi, algemeen directeur van Oxfam Novib: ‘Een nieuw kabinet gaat aan de slag in een tijd waarin ongelijkheid groeit, de gevolgen van klimaatverandering steeds voelbaarder worden, langdurige conflicten extreme armoede veroorzaken en voor een groeiend aantal jongeren in ontwikkelingslanden geen werk is.’

‘Dat vraagt om leiders die de  grondoorzaken van deze problemen aanpakken door te investeren in ontwikkelingssamenwerking en een humaan vluchtelingenbeleid’, zegt Karimi. ‘We hebben leiders met lef nodig. Juist nu.’

De brief

Download hier de volledige brief aan de informateur en onderhandelaars in PDF.

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.