Home ActueelNieuws Oost-Congo blijft strijdtoneel

Oost-Congo blijft strijdtoneel

  • 27 januari 2014

Burgers in Oost-Congo hebben nog altijd dagelijks te maken met bedreigingen, uitbuiting en geweld. Ook na de nederlaag van de rebellengroep M23, 2 maanden geleden.

Uit onderzoek van Oxfam blijkt dat grote delen van de oostelijke provincies Noord- en Zuid-Kivu nog steeds onder controle staan van de vele verschillende gewapende groepen.
Foto:Therese Wagner/Oxfam

Uit onderzoek van Oxfam blijkt dat grote delen van de oostelijke provincies Noord- en Zuid-Kivu nog steeds onder controle staan van de vele verschillende gewapende groepen. Deze groepen profiteren van het machtsvacuüm dat ontstond nadat het regeringsleger zich terugtrok om de M23-rebellen in een ander gebied te bestrijden.

Burgerslachtoffers Congo

Rebellengroepen en lokale milities voeren meedogenloze rooftochten uit op de bevolking. Burgers worden getroffen door geweld, waaronder verkrachting, mishandeling en moord - vaak gepaard met verplaatsing, illegale belastingen en plunderingen. Het geweld blijft vaak uit het zicht voor de buitenwereld, simpelweg omdat vele gebieden door het geweld niet toegankelijk zijn.

Spiraal van geweld doorbreken

De Congolese overheid, de Verenigde Naties en de internationale gemeenschap moeten luisteren en een antwoord bieden aan de mensen die de allerhoogste prijs betalen voor dit conflict.

Oxfam rapport over Congo

Voor het Oxfam rapport 'Searching for protection in eastern DRC' gaven 1800 Congolese burgers in de Kivu's hun kijk op de veiligheidssituatie tegen een achtergrond van aanhoudend geweld, uitbuiting en de alomtegenwoordigheid van talloze gewapende groepen.

Bron: Oxfam Novib, 27 januari 2014

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.