Home ActueelNieuws ‘Ontsla arme landen niet te vroeg uit het ziekenhuis’

‘Ontsla arme landen niet te vroeg uit het ziekenhuis’

  • 14 september 2016
Rijke landen stoppen te snel met het geven van hulp.

Arme landen hebben een probleem: de rijkste landen geven ze steeds minder ontwikkelingshulp. Terwijl arme landen nog lang niet in staat zijn om zélf een einde te maken aan extreme armoede. 

  • Rijke landen geven steeds minder hulp.
  • Wat overblijft, gaat vooral naar het eigen bedrijfsleven.
  • Probleem is: de allerarmsten profiteren daar niet van.
  • Ontwikkelingshulp blijft essentieel om extreme armoede en ongelijkheid te verslaan, blijkt uit onderzoek van Oxfam. 

Einde aan extreme armoede 

Tussen 1990 en 2015 halveerde het aantal mensen dat in extreme armoede leeft. Hoera! Wereldleiders hingen trots de vlag uit, want dit was één van de belangrijkste dingen die ze met de Millenniumdoelen wilden bereiken. 
 
In 2015 maakten ze een nieuwe afspraak: in 2030 leeft niemand meer in extreme armoede. Opnieuw ging de kurk van de fles, want stel je voor: een wereld zonder extreme armoede!  Alleen zijn arme landen minder blij. Dit filmpje laat zien waarom: 

Biertje? 

Om geld moeten arme landen de rijksten van deze wereld dus niet vragen. Maar wat dan wel? Rijke landen, waaronder Nederland zijn er vast van overtuigd dat het Nederlandse bedrijfsleven de armsten op de wereld gaat helpen. Maar in werkelijkheid zien we dat er dit gebeurt: Dat steun aan Nederlandse bedrijven in ontwikkelingslanden de allerarmsten helpt, is niet bewezen. De allerarmsten profiteren namelijk niet automatisch mee van economische groei. Ter illustratie: in Nederland steeg het gemiddelde inkomen de afgelopen 25 jaar met 880 euro per jaar. Het inkomen van de allerarmsten steeg in diezelfde periode met slechts 3 dollar per jaar. 

Te vroeg ontslagen 

De afgelopen 25 jaar is er ongelofelijk veel bereikt: steeds minder mensen leven van minder dan anderhalve dollar per dag. Maar de 800 miljoen allerarmsten hebben daar bar weinig van gemerkt. Willen landen zoals Nederland werkelijk zorgen dat niemand achterblijft, dan moeten ze de armste landen niet te vroeg op eigen benen te laten staan: 


Wat doet Oxfam?

We volgen de uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking en wat het effect daarvan is.  
We adviseren overheden hoe ze ervoor kunnen zorgen dat er in 2030 niemand meer hoeft te leven van minder dan 1,48 dollar per dag. We zeggen bijvoorbeeld tegen de Nederlandse overheid: geef ontwikkelingsgeld niet uit aan asielopvang in Nederland of aan Nederlandse bedrijven. Ontwikkelingsgeld is voor ontwikkelingslanden en Nederland is geen ontwikkelingsland. 
 
Daarnaast hebben we natuurlijk talloze projecten die de allerarmsten helpen om zelf uit extreme armoede te ontsnappen. Door zelf een bedrijfje op te zetten bijvoorbeeld of duurzame landbouwtechnieken te gebruiken


 
Lees het persbericht: ‘Zonder ontwikkelingshulp de global goals bereiken is een illusie’

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.