Home ActueelNieuws Ongelijkheid verdeelt de wereld

Ongelijkheid verdeelt de wereld

  • 27 januari 2014

De taart van de welvaart wordt ongelijk verdeeld. Een rijke elite met grote politieke invloed laat economische spelregels in eigen voordeel werken. Ten koste van de onderste en de middenklasse. Tijd voor het World Economic Forum om in actie te komen.

Foto:Tom Pietrasik/Oxfam

De toenemende politieke invloed van een rijke toplaag ondermijnt de democratie. Het heeft geleid tot een wereld waarin de 85 rijkste mensen even veel bezitten als de helft van de wereldbevolking!

Dit cijfer komt uit het nieuwe Oxfam Novib-rapport ‘Working for the Few’. We vragen hiermee de aandacht van de deelnemers aan het Wereld Economisch Forum (WEF) dat plaatsvindt van 22 tot 26 januari in Davos.

Sprookje doorgeprikt

De cijfers zijn onverteerbaar, vindt onze directeur Farah Karimi: ‘De financiële crisis heeft de kloof tussen haves and have-nots nog groter gemaakt. Deze extreme ongelijkheid tussen arme landen en rijke landen - maar ook binnen de rijkste landen zelf - moet worden aangepakt. Het sprookje van de rijkdom die vanzelf leidt tot meer welvaart voor iedereen, is doorgeprikt.’

Persoonlijke belofte

Oxfam Novib vraagt de WEF-deelnemers, voornamelijk multinationals en politici, een persoonlijke belofte te doen om de ongelijkheid terug te dringen. Twee dingen zijn van groot belang:

Regeringen moeten een eind maken aan belastingontwijking en geheimhouding door grote bedrijven. Arme landen lopen hierdoor miljoenen aan inkomsten mis, bijvoorbeeld voor investering in de eigen economie.

In de post-2015 agenda voor ontwikkeling, de opvolger van de millenniumdoelen, moet een wereldwijde doelstelling worden opgenomen om de extreme ongelijkheid terug te dringen.

Lees mee:

Bron: Oxfam Novib, 20 januari 2014

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.