Home ActueelNieuws 'Ongelijkheid is slecht voor economische groei’

'Ongelijkheid is slecht voor economische groei’

  • 29 oktober 2014

De ongelijkheid in de wereld neemt toe. De 85 rijkste mensen, die samen evenveel bezitten als de armste helft van de wereldbevolking, zagen in het afgelopen jaar hun rijkdom groeien met 244 miljard dollar: elke minuut een half miljoen dollar.

De sloppenwijk bewoond door vissersfamilies, met Back Bay op de achtergrond.
Foto: Paul Smith/Panos

Het Oxfam-rapport ‘Even it Up: Time to End Extreme Inequality’ (PDF) waarschuwt voor de ontwrichtende gevolgen van extreme ongelijkheid. Sinds de financiële crisis is wereldwijd het aantal miljardairs verdubbeld. In dezelfde periode stierven ruim 1 miljoen moeders tijdens de bevalling door gebrek aan basale zorg.

Economische groei

‘We moeten ons niet meer voor de gek laten houden door de achterhaalde doctrine dat ongelijkheid goed is voor economische groei,’ zegt Farah Karimi, algemeen directeur van Oxfam Novib. ‘Extreme ongelijkheid blokkeert vooruitgang, voedt de instabiliteit in de wereld en corrumpeert de politiek.’

Belastingontwijking

De groeiende ongelijkheid is volgens Karimi niet onvermijdelijk, maar het gevolg van een ‘ontsporend systeem en verkeerde beleidskeuzes’. Zo lopen arme landen bijvoorbeeld miljarden euro’s mis door belastingontwijking van multinationals.

 

Bron: Oxfam Novib, 29 oktober 2014

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.