Home ActueelNieuws Oxfam Novib geeft noodhulp aan Rohingya vluchtelingen
Foto: Saikat Mojumder/Oxfam

Honderdduizenden Rohingya op de vlucht

19 september 2017 - In 3 weken tijd vluchtten er meer dan 500.000 mensen naar Bangladesh. Van de een op de andere dag trokken complete dorpen leeg. Werden huizen achtergelaten. Levens ontwricht. Thuis waren ze niet langer veilig.

Dit drama voltrekt zich nu in het noorden van de Rahkine staat in Myanmar.

Rohingya Bangladesh Myanmaar vluchten
Foto: Saikat Mojumder/Oxfam

Wie zijn de Rohingya?

De Rohingya wonen vooral in de staat Rahkine, een staat in het westen van Myanmar. Sinds eind augustus lopen de spanningen in deze regio op. Er zijn berichten over  extreem geweld, vernietigde dorpen en mishandelingen. De VN heeft inmiddels een onderzoek gestart. Oxfam Novib veroordeelt het extreme geweld, dat tot een stroom van honderdduizenden vluchtelingen heeft geleid.  Iedereen moet, ongeacht afkomst, etniciteit of religie, in veiligheid kunnen leven.

De huidige crisis

Al sinds de jaren '90 vangt Bangladesh Rohingya op. Maar in de afgelopen drie weken zijn evenveel mensen gevlucht, als in al die jaren daarvoor.

Bangladesh heeft zelf de middelen en de mogelijkheden niet om zo'n enorme toename van mensen op te vangen. Er is een gebrek aan eten, water, onderdak en medicijnen. Veel leven in afgrijselijke omstandigheden en hebben nú hulp nodig.

_MGL1449.jpg

Oxfam Novib geeft hulp aan de Rohingya

Samen met lokale partners beginnen we met de eerste noden. Schoon drinkwater, goede sanitaire voorzieningen en onderdak. In Bangladesh is dit niet de enige ramp: ze hebben ook te maken met overstromingen in andere delen van het land. Oxfam Novib levert samen met onze lokale partners noodhulp. We doen alles om zo snel mogelijk, zoveel mogelijk mensen te bereiken. Daar kunnen we jouw hulp goed voor gebruiken.

Foto: Saikat Mojumder/Oxfam

Help levens redden

Jouw hulp redt levens. Help mee met een gift. Zo steun je noodhulp bij rampen en geef je anderen onderdak, schoon drinkwater en eten. Samen redden we levens. Zoals nu in Bangladesh, waar we met lokale partners helpen bij de overstromingen en in de vluchtelingenkampen.

Ontvang nieuws, acties en weetjes van over de hele wereld per mail
privacy
We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.