Home ActueelNieuws Noodhulp Jemen nog heel moeilijk

Noodhulp Jemen nog heel moeilijk

  • 14 april 2015

De luchtaanvallen van de Saoedische coalitie komen hard aan voor de bevolking van Jemen. Voedsel wordt snel schaars en duur. Brandstof – om bijvoorbeeld water op te pompen – dreigt op te raken. Ruim 100.000 mensen zijn op de vlucht. Oxfam, al jarenlang actief in Jemen, biedt noodhulp. Al is dit nog heel lastig.


Bewoners van de hoofdstad Sanaa zoeken naar overlevenden onder het puin, na de bombardementen op 26 maart in Jemen. Foto:Abo Haitham/Oxfam

‘Zelfs als we de bommen overleven, zitten we straks zonder voedsel. Mijn broer ging gisteren brood kopen, maar er is niets meer te krijgen’, zegt een Oxfam-medewerkster in Sanaa, de hoofdstad van Jemen.

Door de blokkade van de Saudische coalitie is de import van voedsel gestopt. De prijzen schieten omhoog, terwijl 10 miljoen Jeminieten al vóór de crisis te weinig te eten hadden. 850.000 Jeminitische kinderen zijn ondervoed. Hun aantal dreigt alleen maar toe te nemen.

Oxfam biedt noodhulp

Oxfam werkt al 30 jaar in Jemen. Hierdoor konden we snel in actie komen. Na de bombardementen hebben we tot nu toe 4.000 families kunnen helpen met cash geld. Hierdoor kunnen zo’n 28.000 mensen in hun eerste levensbehoefte voorzien. We hebben watercontainers en -filters geleverd rond de havenstad Hodeidah en sturen vrachtwagens met schoon water naar getroffen gebieden.

De humanitaire hulp verloopt moeizaam. Er is weinig brandstof voor de vrachtwagens. En de onveiligheid maakt het moeilijk de noodhulpgoederen op de juiste plaats te krijgen. Maar we gaan door  met het inventariseren van de nood en hopen de komende weken 80.000 mensen te kunnen helpen.

Staak het geweld

‘Het conflict legt een enorme druk op de bevolking van Jemen, die het al zwaar had’, zegt Grace Ommer, Oxfams landendirecteur voor Jemen. ‘We roepen alle partijen op om het geweld te staken en invoer van voedsel en brandstof mogelijk te maken.’

Bron: Oxfam Novib, 14 april 2015

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.