Home ActueelNieuws Nieuwe biobijmengplicht nog te hoog

Nieuwe biobijmengplicht nog te hoog

  • 12 september 2013

De bijmengplicht van biobrandstof wordt verlaagd naar 6 procent. Een teleurstellende beslissing van het Europese Parlement. Wij hadden aangedrongen op hoogstens 5 procent, wat ook al veel is.

Door voedsel in de tank gaat 1 op 8 mensen
met honger naar bed.
Foto:Chris de Bode/Oxfam Novib

Maximaal 6 procent van de brandstof mag nu bestaan uit biobrandstoffen die van voedselgewassen gemaakt zijn. Maar door voedsel in de tank te stoppen, lijden miljoenen mensen ter wereld honger. Een enkel procent maakt daarom ontzettend veel verschil. De verlaging van de bijmengplicht is lang niet voldoende om de wereldwijde honger tegen te gaan.

Oxfam Novib voert daarom actie. Zo hebben we eind 2012 met onze biobrandstoffenactie ervoor gezorgd dat in Nederland de bijmengplicht verlaagd is tot 3 procent.

Bovendien zit er bij dit besluit een flinke adder onder het gras. Alleen als de EU-ministerraad het voorstel in zijn geheel overneemt, gaat het door. Zo niet, dan begint het hele overlegcircus van voren af aan. Een nieuwe stemronde komt dan pas na de volgende verkiezingen van het Europees Parlement, in juni 2014.

 

Bron: Oxfam Novib, 12 september 2013

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.