Home ActueelNieuws Nederlandse banken actief in belastingparadijzen

Nederlandse banken actief in belastingparadijzen

  • 3 september 2014

Veel Nederlandse banken hebben vestigingen in belastingparadijzen en zijn niet transparant over hoe ze belastingontwijking helpen voorkomen. Dat blijkt uit een nieuw praktijkonderzoek van de Eerlijke Bankwijzer. Check wat jouw bank doet en stop belastingontwijking!

Ben jij klant bij de ABN Amro, Aegon, Delta Lloyd, ING, NIBC, Rabobank of Van Lanschot? Dan maakt jouw bank belastingontwijking misschien wel mogelijk. Volgens het onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer (PDF Engels) bieden ABN AMRO en Van Lanschot bankdiensten aan vanuit belastingparadijzen. Daarnaast financieren Rabobank, ABN AMRO, ING en NIBC bedrijven via constructies  in belastingparadijzen die veel vragen oproepen. 

Belastingontwijking

Vooral ontwikkelingslanden zijn de dupe van belastingontwijking. Jaarlijks lopen deze miljarden euro’s aan inkomsten mis. Geld dat ze hard nodig hebben om hun gezondheidszorg, onderwijs en economie te stimuleren. Maar ook Nederland loopt door belastingontwijking veel inkomsten mis. Hoog tijd dat deze banken hier veel transparanter over zijn en aantonen dat zij belastingontwijking uitsluiten.

Doe de check

Maakt jouw bank belastingontwijking mogelijk? Laten we dan samen dit onrecht een halt toeroepen. Doe de check en laat je bank weten dat jij belastingontwijking niet steunt!

Groeten uit het belastingparadijs

Een opblaaszwembad, exotische palmboom en strandballen verschenen woensdagochtend 3 september op het plein voor de Tweede Kamer. De commissie voor Financiën werd in dit exotische belastingparadijs getrakteerd op het onderzoek naar belastingontwijking door banken. Commissievoorzitter Duisenberg nam het onderzoek in ontvangst: ‘Ik weet zeker dat dit rapport in goede handen zal zijn bij de kamerleden.’
Download het onderzoek 'Dutch Banks and Tax Avoidance (PDF Engels)

Bron: Oxfam Novib, 3 september 2014

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.