Home ActueelNieuws Miljoenen in Jemen zonder schoon drinkwater

Miljoenen in Jemen zonder schoon drinkwater

  • 29 mei 2015
Miljoenen mensen in Jemen zonder schoon drinkwater
Foto: Oxfam

16 miljoen mensen in Jemen zitten zonder schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Oxfam maakt zich grote zorgen. Mensen drinken nu onveilig water. Dat leidt tot levensbedreigende risico’s op uitbraken van cholera, diarree en malaria.

In Jemen woedt een verwoestend conflict. Waterinstallaties zijn kapot gebombardeerd of buiten werking door gebrek aan brandstof voor de pompen. Vrachtwagens die nog wel schoon drinkwater leveren zijn dagenlang onderweg. Dit levensreddende water is bovendien onbetaalbaar geworden voor veel Jemenieten.

Wat doet Oxfam?

‘De situatie hier is verschrikkelijk’, zegt Grace Ommer, directeur van Oxfam in Jemen. ‘De gevechten duren al zeven weken. Van de drinkwaterinstallaties die wij aanlegden is nu 40% buiten werking. Ziekenhuizen weten niet meer hoe ze patiënten moeten helpen, omdat er gebrek is aan alles: medicijnen, brandstof en schoon water.’

Elf grote steden hebben een dringend beroep gedaan op hulporganisaties om brandstof te leveren, zodat de waterinstallaties kunnen blijven werken. Oxfam werkt samen met lokale autoriteiten rond Aden om de watervoorziening aan 1 miljoen mensen op peil te houden. Ook gaan we door met ons werk in de gebieden rond Al Hodeidah en Hajjah, waar we al 80.000 mensen van schoon water hebben voorzien.

Wat kun jij doen?

Niemand kan zonder schoon drinkwater. Help de vrouwen, mannen en kinderen in Jemen. Doneer nu.

Bron: Oxfam Novib, 29 mei 2015

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.