Home ActueelNieuws Migranten met een missie

Migranten met een missie

  • 21 juni 2013

Migranten dragen veel meer bij dan alleen geld aan de ontwikkeling van hun herkomstland. Dit zegt Farah Karimi, algemeen directeur van Oxfam Novib, in de Seva lezing van 21 juni 2013.

Bijschrift: Farah Karimi, algemeen directeur van
Oxfam Novib, bezoekt Somalië.
Foto:Petterik Wiggers/Oxfam Novib

Er zijn tal van redenen waarom mensen migreren. De liefde, brood op de plank, studie, avontuur of onderdrukking en geweld. Wereldwijd verhuizen jaarlijks 215 miljoen mensen naar een ander land. Verreweg de grootste groep migranten, 700 miljoen, verhuist binnen hetzelfde land. Afgelopen jaar stuurden migranten 401 miljard dollar naar ontwikkelingslanden (remittances). Dit is meer dan drie keer zoveel als de officiële ontwikkelingshulp in datzelfde jaar.

Bijdrage van migranten

De bijdrage van migranten aan hun land van herkomst gaat veel verder dan geld. Denk aan Khaled Hosseini, de Afghaans-Amerikaanse schrijver, die met zijn stichting humanitaire hulp biedt aan mensen in Afghanistan. Migranten leveren ook een bijdrage door kennis te delen met het herkomstland. In Marokko en Egypte dragen geëmigreerde wetenschappers bij aan de bevordering van wetenschap en onderzoek in eigen land.

Kwetsbare migranten

Oxfam Novib werkt aan het versterken van de rechtspositie van kwetsbare migranten. Kwetsbare migranten zijn bijvoorbeeld dienstmeisjes die in de Golfstaten werken. Vaak worden ze uitgebuit of verkracht. Organisaties lobbyen bijvoorbeeld bij de International Labour Organisation om de rechten van deze meisjes te versterken.

Rol Oxfam Novib

Oxfam Novib werkt ook aan het vergroten van de bijdrage van migranten aan de ontwikkeling van hun herkomstland. Zo koppelen we migrantenorganisaties aan organisaties voor microkredieten in het land van herkomst. Met de financiële steun van de migrant worden dan banen gecreëerd in het thuisland. Bijvoorbeeld FOLADE, partner van Oxfam Novib, heeft in zowel Costa Rica als Nicaragua een netwerk van organisaties voor microkrediet opgezet om geldstromen in goede banen te leiden.

Terugkeer migrant geen ontwikkelingssamenwerking

De Nederlandse overheid voert slechts 1 rol op het gebied van migratie en ontwikkeling met verve uit. Namelijk het bevorderen van de terugkeer van migranten. Het terugkeerbudget is bovendien, onterecht, opgenomen in de begroting voor ontwikkelingssamenwerking. De terugkeer van een mens naar zijn land van herkomst kan je namelijk onmogelijk ontwikkelingssamenwerking noemen.

Seva lezing

De Seva lezing, over migratie en ontwikkeling, wordt jaarlijks georganiseerd door de Seva Network Foundation.

 

Bron: Oxfam Novib, 21 juni 201

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.