Home ActueelNieuws Met hiphop de wereld veranderen

Met hiphop de wereld veranderen

  • 1 december 2015

De politiek veranderen met rap en social media. In Senegal lukte dat een groep van jonge schrijvers, journalisten en rappers. Op 2 december a.s. krijgt de groep Y en a Marre (oftewel: We zijn het zat) daarvoor een Prins Claus laureaat.

Primeur

Het is voor het eerst dat een Oxfam Novib Partner een Prins Claus laureaat ontvangt. Sinds 2011 stimuleert de groep 'Y en a Marre' jongeren om actie te ondernemen en zelf initiatieven te ontwikkelen om het land op te bouwen. Djily Bagdad, één van de rappers: 'Door weg te gaan, los je niets op. Er moet een nieuw type Senegalees komen die zich inzet voor zijn eigen land.'

Inspirerend

Y en a Marre inspireerde ook jongeren in buurlanden om zich politiek te roeren, zoals in Burkina Faso. Hun inspanningen om meer jongeren in Senegal naar de stembus te krijgen leverden in 2012 300.000 nieuwe kiezers op en zorgde ervoor dat de zittende president Wade geen onwettig derde termijn kreeg. Dat is een waanzinnige verdienste in een continent waar het overgrote deel van de presidenten meer dan veertig jaar aan de macht blijft. Y en a Marre tourt al vier jaar door Senegal en heeft meer dan 10.000 aanhangers.

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.