Home ActueelNieuws Intussen in Griekenland…

Intussen in Griekenland…

  • 8 maart 2017
Nariman (24) in de kamer in het voormalige weeshuis waar zij en haar familie van 9 mensen in totaal een kamer bewonen. Zij geeft Engelse les aan de vluchtelingenkinderen. Foto: Ilvy Njiokiktjien / Oxfam Novib

Dankzij jouw steun afgelopen jaar konden we vluchtelingen in Griekenland onder andere een veiliger en menswaardiger plek bieden. Een wereld van verschil.

Meer dan 300 mensen konden ontsnappen aan de koude, winterse omstandigheden in Griekenland. Oxfam vond waardige accommodatie, waaronder leegstaande hotels. We werden daarbij geholpen door de Griekse overheid en konden rekenen op extra hulp van het departement van de European Commission Humanitarian Aid and Civil Protection (ECHO).

Het belang van een paar basisbehoeften

Hoe belangrijk een veilige plek is, beschrijft een Oxfam-medewerker treffend in haar blog na een bezoek aan de vluchtelingenkampen in de Griekse streek Epirus: “De vrouw die ik in het kamp zag, probeerde uit alle macht haar kalmte te bewaren, ze zag er ellendig uit. Mannen die ze niet kende probeerden haar en haar kinderen tegen haar wil naar een andere tent te laten verhuizen, ver weg van de toiletten. Een paar maanden later zag ik haar weer, nadat ze verhuisd was naar een betere opvangplek in een gebouw. Het is ongelooflijk hoe groot het verschil was met de vorige keer: ze zag er jaren jonger uit. En dat alleen maar omdat ze toegang heeft tot een paar basisbehoeften: een warm bed, een toilet, een douche en een slot op haar deur.”

Smartphones voor vluchtelingen?

Een smartphone is geen onnodig luxegoed voor vluchtelingen, maar een essentieel onderdeel van hun huidig bestaan. Ze kunnen contact houden met familie die zijn achtergebleven of in andere delen van Europa terecht zijn gekomen. Bovendien kunnen ze zelf informatie opzoeken die voor hen van belang is, zoals over asielprocedures. Met een eigen smartphone kunnen ze dat dan doen wanneer en zo vaak ze willen. Dit is heel belangrijk voor mensen die in veel opzichten de controle over hun leven hebben verloren. Daarom zorgen wij dat families op de vlucht die geen smartphone hebben, de beschikking krijgen over een eigen exemplaar.

 

Veilige plek voor vrouwen

In de vluchtelingenopvang zitten mensen dicht op elkaar en delen bijvoorbeeld de doucheruimte met tientallen vreemdelingen. Voor vrouwen is dat vaak een extra probleem, omdat ze zich meer beperkt voelen in de door mannen gedomineerde openbare plekken. Ze krijgen helaas vaak te maken met geweld en seksuele intimidatie. Een oplossing die steeds vaker ingezet wordt is een ‘Women’s space’, een veilige plek alleen toegankelijk voor meisjes en vrouwen. Zij komen hier om te relaxen, cursussen te volgen en simpelweg om samen met andere vrouwen te zijn. Vrouwen kunnen in een ‘Womens’s space’ makkelijker praten over hun eventuele problemen. Ze kunnen doorverwezen worden naar of informatie krijgen over bepaalde diensten in de omgeving van bijvoorbeeld andere NGO’s of een Griekse zorgaanbieder. Het kan net de belangrijke verandering zijn die vrouwen hard nodig hebben.

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.