ING scherpt klimaatbeleid aan na VN-klimaattop en door maatschappelijke druk
Barbara Oosters, Oxfam Novib beleidsadviseur Financiële Sector
Deze week heeft ING aangekondigd om (upstream) olie- & gasfinanciering uit te faseren tegen 2040 en financiering voor hernieuwbare energie te verdriedubbelen tegen 2025. Dat is mooi nieuws van de grootste financier van fossiele energie in Nederland. Druk van maatschappelijke organisaties heeft bijgedragen aan deze versnelling, maar er zijn addertjes onder het gras. Die druk blijft dus voorlopig nodig. Extinction Rebellion (XR) heeft al aangekondigd bij haar besluit te blijven op 30 december de snelweg te gaan blokkeren bij het hoofdkantoor van ING. Ook Oxfam Novib vindt dat ING nog meer stappen moet zetten.
In oktober publiceerde ING nog een update van haar klimaatambities. De conclusie van de Eerlijke Bankwijzer, waar Oxfam Novib onderdeel van is, was toen: klimaaturgentie in woorden, maar niet in daden. Nadat Milieudefensie een nieuwe klimaatzaak aankondigde tegen een financiële instelling; Fossielvrij, met data van de Eerlijke Bankwijzer in de hand, ING op de vingers liet tikken door de reclamecommissie in verband met greenwashing; en XR een blokkade van de snelweg aankondigde, kwam er vandaag een ambitieuzer plan. De vraag is of dat plan ambitieus genoeg is.
Verdriedubbeling niet voldoende voor kanteling fossiel-hernieuwbaar
ING is de grootste financier van fossiele energie van Nederland, zoals aangetoond door opeenvolgende rapporten van de Eerlijke Bankwijzer. De verhouding fossiele energie/hernieuwbare energie is nog erg scheef bij ING, met meer dan 75% fossiele energiefinanciering. Dit terwijl die verhouding in 2030 gekanteld moet zijn. Investeringen in hernieuwbare energie moeten tegen 2030 vier tot negen keer zo hoog zijn als in fossiele brandstoffen volgens het Internationale Energie Agentschap (IEA). De aangekondigde verdriedubbeling van financiering van hernieuwbare energie is een goede start, maar niet voldoende. Echt ambitieus zou het zijn als ING zich tot doel stelt om in 2030 vier tot negen keer meer hernieuwbare energie te financieren ten opzichte van fossiel.
Upstream olie & gas uitfaseren: addertjes onder het gras
ING is de grootste Nederlandse dienstverlener aan fossiele bedrijven door het assisteren bij uitgiftes van aandelen en obligaties. Follow the money berekende onlangs dat ING dit sinds 2016 deed voor een bedrag van ruim 83 miljard euro. Dat is dus na het Klimaatakkoord van Parijs, waarin is afgesproken dat financiële instellingen hun vervuilende geldstromen moesten ombuigen naar groene. Een toenemende mate van financieringsstromen naar de fossiele industrie verloopt via uitgifte van obligaties, ook voor nieuwe fossiele projecten. Het verscherpte klimaatbeleid van ING rept niet over deze zogenaamde underwritings noch over investeringen door de bank in fossiele bedrijven. Een ander addertje is dat de aankondiging van ING enkel gaat over de zogenaamde ‘’upstream’’ olie- en gassector. Dit slaat op de winning en exploratie van olie en gas, niet op de midstream-component, het transport, de opslag en de verhandeling. En laat nu net ING veel midstream-activiteiten financieren.
Geen woorden maar daden
Nog in oktober noemde ING het financieren van fossiele bedrijven noodzakelijk voor de samenleving. Nu zegt de CEO van ING voor het eerst dat te veel van de huidige energie opgewerkt wordt door fossiele bronnen. Dat is een grote stap. Toch moet ING, als grootste financier van de fossiel industrie in Nederland, ambitieuzere stappen zetten om de gaten in haar klimaatbeleid te dichten. Dat is de enige manier om ervoor te zorgen dat snelwegen niet geblokkeerd worden en, nog belangrijker, dat onze planeet leefbaar blijft. In 2024 zal de Eerlijke Bankwijzer weer een onderzoek doen naar de financieringsverhouding tussen fossiele en groene energie van onder andere ING. Laat ING daar bewijzen dat XR op 30 december op de verkeerde snelweg zit.
Belast de grote klimaatvervuilers!
Meer nieuws
-
10 juli 2024 NieuwsKlimaatsteundoel bereikt! Zéggen de rijke landen – maar het zit anders
100 miljard dollar. Zoveel besloten rijke landen op de VN-klimaattop in 2009 jaarlijks beschikbaar te stellen aan armere landen om zich te weren tegen de klimaatcrisis. En dat bedrag is in 2022 eindelijk gehaald – zéggen de rijke landen. Maar die bewering klopt niet, blijkt uit onze nieuwe analyse. Het werkelijke bedrag ligt een stuk lager omdat het voor een groot deel uit leningen bestaat – soms tegen winstgevende rentetarieven, waardoor de ontvangende landen nog dieper in de schulden komen.
Lees meer
-
17 juni 2024 BlogEuropese ‘antiwegkijkwet’: mijlpaal of niet? “Met één wet is niet alles opgelost
Een grote stap in de juiste richting: de ‘antiwegkijkwet’ die onlangs is aangenomen door het Europees Parlement moet ervoor zorgen dat bedrijven verantwoordelijkheid nemen voor de schade die ze toebrengen aan mens en milieu. Wie hebben er wat aan deze wet? En is het een mijlpaal, of valt het tegen? Eline Achterberg, expert mensenrechten & bedrijfsleven bij Oxfam Novib, legt uit.
Lees meer
-
23 mei 2024 NieuwsKabinet Ongelijkheid I is er lang niet voor iedereen
“Nederland wordt weer van ons”, hoorden we tijdens de presentatie van het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe, radicaal-rechtse coalitie. Maar wie zijn die ‘ons’? We leggen het akkoord langs de gelijkheidsmeetlat en concluderen: dit aankomende ‘kabinet Ongelijkheid I’ is er absoluut niet voor ons allemaal. Gelijkheid staat stevig onder druk. In Nederland en wereldwijd.
Lees meer
-
15 mei 2024 BlogMarta wacht niet meer op de regen
Tomaten, pompoenen, boerenkool en bonen versieren Marta’s boerderijgrond. Dat was niet altijd zo. Aanhoudende droogte op het eiland Timor, afgewisseld met hevige overstromingen, verwoestten haar oogst. Tot ze met behulp van een lening kon investeren in waterleidingen om haar gewassen te irrigeren, waardoor ze niet meer zo afhankelijk is van het weer. ‘Ik heb zelfs een kraam gebouwd waar ik de producten van mijn boerderij verkoop.’
Lees meer