Home ActueelNieuws Indringende documentaire over bezetting Westelijke Jordaanoever
Foto: Simon Trépanier

Indringende documentaire over bezetting Westelijke Jordaanoever

Vandaag lanceert Oxfam International de 3-delige web-docu ‘The Enclosure’. De bezetting van de Westelijke Jordaanoever door Israël duurt nu 50 jaar. We zien de impact die dit heeft op 30.000 de Bedoeïenen en herders die er leven.

Vóór 1948 leefden de Bedoeïenen in vrijheid in de Negev-woestijn (Naqab). Ze leidden een nomadisch bestaan. In 1948 verklaart Israël zich onafhankelijk. Er breekt een oorlog uit en de Bedoeïenen vluchten naar het noorden. Uiteindelijk belanden ze op de Westelijke Jordaanoever.

Maar sinds 1967 is ook dit gebied militair bezet door Israël.

Angst In recente jaren zien we steeds meer illegale, Israëlische nederzettingen ontstaan. De muur werd gebouwd. Israël wil de Bedoeïenen nu verplaatsen naar krap, verstedelijkt gebied. Daar kunnen ze nooit hun traditionele leefwijze voortzetten. Ondertussen leven de Bedoeïenen in angst. Elke dag kunnen hun huizen worden gesloopt. Gedwongen verplaatsing van de bevolking is tevens een schending van het internationaal recht. 

Over de regisseur ‘The Enclosure’ is gemaakt door de Canadese filmmaker Simon Trépanier. Hij won eerder prijzen met verschillende webdocu’s, zoals Des Maux Illisibles (National Film Board of Canada, 2012) en Le Rêve de Champlain (Fair Play, TFO, 2014).

Trailer

Foto: Chee Chee Leung / Oxfam

Doe mee!

Goed nieuws: de afgelopen 15 jaar is extreme armoede gehalveerd. Met jouw hulp kunnen we armoede voorgoed verslaan. 

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.