Home ActueelNieuws Het wordt te heet onder onze voeten!

Het wordt te heet onder onze voeten!

  • 30 oktober 2015

In aanloop naar de klimaattop in Parijs hebben ruim 150 landen hun voorgestelde beloftes met betrekking tot het verminderen van CO2-uitstoot ingediend. Hoewel de klimaattop aanstuurt op een globale temperatuurstijging van maximaal 2 graden Celsius, maar liever minder, laten de voorstellen iets heel anders zien.

Weg van die drie

In plaats van twee graden Celsius, stevenen we met de voorgestelde plannen namelijk af op een gemiddelde stijging van drie graden. Een graad verschil, maakt dat veel uit? Ja! Want, afgaande op onderzoek ondersteund door meer dan honderd landen en maatschappelijke organisaties, zal de temperatuur van de aarde niet meer dan 1,5 graad moeten stijgen als we de wereld en haar bevolking willen behoeden voor veel meer uitgedroogde akkers, grote overstromingen en andere natuurrampen.

Stijgt de temperatuur met wereldwijd wél gemiddeld met meer dan twee graden, dan heeft dat enorme, onomkeerbare gevolgen. IJskappen die smelten groeien niet opnieuw weer aan, Amazoneregenwoud sterft af. Steeds grotere delen van de aarde worden moeilijk bewoonbaar of zelfs onleefbaar. Nu al zijn miljoenen mensen wereldwijd op de vlucht voor de gevolgen van klimaatverandering, wij kunnen er voor zorgen dat dat aantal niet nóg groter hoeft te worden.


De gevolgen in ontwikkeling

Wellicht kun je je de zomer van 2003 nog herinneren. Ongekende warmte teisterde niet alleen onze eigen Bollenstreek en Achterhoek, maar vooral Oost-Europese gebieden en ontwikkelingslanden. Die zomer overleden om en nabij 70.000 mensen aan de hitte. Jarenlang worden mensen in ontwikkelingslanden slachtoffer van natuurrampen door een van de meest voorkomende gevolgen van klimaatverandering, warmer weer en droogte. Dit is iets wat we samen aan kunnen pakken. Daar vallen slachtoffers, hier kunnen we in actie komen!


We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.