Home ActueelNieuws Haïtianen dreigen onderkomen te verliezen

Haïtianen dreigen onderkomen te verliezen

  • 10 december 2012

Bijna drie jaar na de aardbeving op Haïti wonen nog steeds 358.000 mensen in tentenkampen. Velen bivakkeren op particuliere grond en moeten daar weg, maar de meesten hebben geen geld voor ander onderdak.

 
Een verlaten kamp in Place Jérémie.
Foto:Oxfam

Rond de hoofdstad Port-au-Prince liggen nog zo’n 496 tentenkampen, die samen circa 358.000 slachtoffers van de aardbeving opvangen. Driekwart van deze kampen bevindt zich op  particuliere grond. Veel van die eigenaren willen hun grond nu terug. Daardoor dreigen 78.000 mensen hun tijdelijk onderkomen te verliezen en op straat te belanden.

geen geld

Het probleem is dat veel mensen door gebrek aan werk ook geen inkomen hebben om een woning te huren. 86 procent van 3.600 ondervraagde kampbewoners in het gebied Delmas zegt dat ze daarom niet uit de kampen weg kunnen. Dit blijkt uit het Oxfam-rapport ‘Salt in the wound’.

Oxfam vraagt met dit rapport aandacht voor het lot van de Haïtianen die gedwongen de tentenkampen moeten verlaten. We roepen de Haïtiaanse regering en de landeigenaren op om de veiligheid van de kampbewoners in het oog te houden en te zoeken naar een oplossing die goed is voor de kampbewoners en de landeigenaren.

rechten van de mens

Op de dag van de Rechten van de mens, vraagt Oxfam aandacht voor de schending van de rechten van meer dan 60.000 mensen die sinds juli 2010 met geweld uit kampen zijn verwijderd. Oxfam werkt met het Platform of Haitian Organisations of Human Rights samen om te bemiddelen bij mogelijke conflicten, te zorgen dat kampbewoners niet zo maar op straat belanden en dat zij hun rechten kennen.

Verder roept Oxfam de internationale gemeenschap op om de Haïtiaanse regering meer te steunen bij het helpen van de kampbewoners. Voor de toekomst van Haiti is het van belang dat hier meer prioriteit aan wordt gegeven.

Lees het rapport 'Salt in the Wound' (PDF)

Bron: Oxfam Novib, 10 december 2012

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.