Home ActueelNieuws Griekenland: 125.000 vluchtelingen een warme maaltijd

Griekenland: 125.000 vluchtelingen een warme maaltijd

  • 9 februari 2016
Op Lesbos deelt Oxfam Novib warme maaltijden uit aan vluchtelingen. Foto: Jodi Hilton/Oxfam

De Griekse eilanden Lesbos en Kos worden overspoeld met duizenden bootvluchtelingen. De situatie is er nijpend: overvolle kampen en een tekort aan onderdak, eten en drinken. Dankzij de vele donaties kunnen we vluchtelingen warme maaltijden, slaapzakken en kleding geven en toiletten en douches realiseren.

Miljoenen mensen zijn op de vlucht voor geweld en onderdrukking. In 2015 bereiken ruim 850.000 vluchtelingen Griekenland via zee. Dit jaar staat de teller al op ruim 61.000 vluchtelingen, waarvan het merendeel uit Syrië komt. De eilanden Lesbos en Kos kunnen de stroom vluchtelingen niet meer aan. De vluchtelingenkampen zitten overvol en er is een tekort aan voldoende onderdak, eten en drinken.

Warme maaltijden, toiletten en douches op Lesbos

Dankzij de vele donaties kunnen we sinds november 2015 bootvluchtelingen in Griekenland helpen. Op het eiland Lesbos realiseerden we:

  • voor ruim 125.000 mensen een warme maaltijd
  • voor dagelijks 500 mensen toegang tot een toilet
  • voor dagelijks 1600 mensen toegang tot een douche
  • kledingwasplaatsen voor dagelijks 500 mensen
  • zonneboilers voor warm water en verlichting
Slaapzakken en winterkleding voor bootvluchtelingen

In januari 2016 zijn we gestart met het uitdelen van slaapzakken en winterkleding op Lesbos en Kos. Dit is belangrijk omdat de meeste vluchtelingen nauwelijks spullen konden meenemen. Ze zijn niet voorbereid op regen en kou. Samen met onze lokale partnerorganisaties redden we levens.

Kwetsbare situatie duurt voort

Het realiseren van voldoende onderdak, eten, drinken en sanitaire voorzieningen blijft een grote uitdaging, zeker wanneer veel vluchtelingen arriveren. Alleen al de oorlog in Syrië heeft 4,3 miljoen mensen doen vluchten over de landsgrenzen. De situatie op Lesbos blijft bovendien kwetsbaar vanwege de strikte toegangprocedure en mensen die niet mogen doorreizen.

 Geef vluchtelingen op Lesbos een maaltijd en slaapzak

Bron: Oxfam Novib, 9 februari 2016

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.