Home ActueelNieuws Gezondheidszorg Gaza in gevaar

Gezondheidszorg Gaza in gevaar

  • 16 juli 2014

Samen met 40 andere organisaties waarschuwt Oxfam Novib voor een gezondheidscrisis in Gaza. Er moet onmiddellijk een wapenstilstand komen. Ziekenhuizen kunnen het grote aantal mensen dat hulp nodig heeft door de crisis in de Gazastrook niet aan.

Dokters behandelen een jongen in het Al Awda ziekenhuis wat wordt gesteund door Oxfam en lokale partners.
Foto:Mohammed Abed/Oxfam
Steeds meer gewonden

De afgelopen 8 dagen kwamen meer dan 138 mensen om het leven en meer dan 1000 mensen raakten gewond. 6 ziekenhuizen raakten beschadigd door raketaanvallen van Israël. Door het grote aantal gewonden dat hulp nodig heeft, krijgen patiënten die langdurige zorg nodig hebben, zoals terminalen, geen hulp meer.

Respecteer rechten


Beide partijen moeten het internationaal humanitair recht respecteren. Burgers moeten worden beschermd. Ziekenhuizen, gezondheidscentra en het zorgpersoneel moeten extra bescherming krijgen.

Blokkade

Israël blokkeert nog steeds de import en export van goederen van en naar de Gazastrook. Dit heeft grote gevolgen voor de zorg. De voorraad in veel ziekhuizen raakt op en artsen klagen dat ze niet over de juiste middelen beschikken om mensen te behandelen.

Geweld moet stoppen

Ook benadrukken we in het statement dat de Palestijnse Autoriteit de gezondheidszorg in de Gazastrook moet financieren. Het geweld moet stoppen. Er moeten oplossingen gezocht worden door de internationale gemeenschap om een definitief einde te brengen aan het conflict tussen Israël en de Palestijnse Hamas-beweging.

Lees hier het het volledige statement (PDF) van de 41 NGO’s en lees meer over Gaza

Bron: Oxfam Novib, 16 juli 2014

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.