Home ActueelNieuws Geweld in Syrië moet stoppen

Geweld in Syrië moet stoppen

  • 22 januari 2014

Vandaag start in het Zwitserse Montreux de VN-vredesconferentie voor Syrië. Deze bijeenkomst kan alleen slagen als alle partijen toezeggen het geweld te stoppen en de humanitaire situatie te verbeteren, zo stelt Oxfam Novib. Ook grotere deelname van vrouwen en maatschappelijke organisaties zou het vredesproces ten goede komen.

Foto: Oxfam

Door het voortdurende geweld van de afgelopen jaren moesten meer dan 2,3 miljoen vluchten naar de buurlanden, terwijl naar schatting 9,3 miljoen Syriërs in het land zelf humanitaire hulp nodig hebben.
 
Farah Karimi, algemeen directeur Oxfam Novib  ‘Deze conferentie is met veel moeite tot stand gekomen en het is een gemiste kans dat Iran niet is uitgenodigd voor de onderhandelingen. Ik hoop dat alle partijen inzien welke gevolgen deze burgeroorlog heeft voor alle Syrische vluchtelingen. De onderhandelingen zullen deze crisis niet onmiddellijk stoppen, maar moeten wel een duidelijk tijdspad en traject opleveren, elke seconde telt', zo stelt Karimi.

Levensreddende hulp

‘De criteria voor succes zijn duidelijk. Er moet onmiddellijk een eind komen aan het geweld dat Syrië nu kapot maakt. Er moeten concrete stappen genomen worden om de humanitaire situatie te verbeteren. Ongeacht wat de conferentie oplevert, er moet vooruitgang geboekt worden in het verminderen van het lijden dat gewone Syriërs nu ondergaan. Deze mensen moeten toegang krijgen tot levensreddende hulp. De regering en de oppositie moeten ermee instemmen dat dit de absolute prioriteit heeft.

Het is van groot belang dat vrouwen en het Syrische maatschappelijke organisaties een belangrijke stem krijgen in de besprekingen, en niet nog langer buiten spel worden gezet’, voegt Karimi toe.

Oproep  

Oxfam Novib roept de internationale gemeenschap deze onderhandelingen niet te ondermijnen. De deelnemers moeten een volledig einde aan wapen- en munitieleveranties afspreken zodat het conflict niet verder groeit en nog meer verwoesting veroorzaakt.

Lees ook ons uitgebreid dossier over Syrië en wat Oxfam doet om de Syriërs te helpen.

 

Bron: Oxfam Novib, 21 januari 2014

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.