Home ActueelNieuws Geweld Gazastrook loopt uit de hand

Geweld Gazastrook loopt uit de hand

  • 9 juli 2014

Als het geweld in de Gazastrook nog verder toeneemt, heeft dit grote humanitaire gevolgen. Oxfam roept een halt toe aan het geweld tegen de burgers en de honderden raketaanvallen tussen Gaza en Israël.

Foto:Reuters/Mohammed Salem

In de afgelopen 24 uur vielen er in Gaza meer dan 20 doden en 120 gewonden. Steeds meer mensen worden de dupe van het toenemende geweld in de Gazastrook. Door de Israëlische blokkade kunnen ze geen kant op. Er is een tekort aan schoon water, gezondheidszorg en sanitaire voorzieningen.

Blokkade

In Gaza wonen 1,7 miljoen mensen. Een jaar na het staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnse Hamas-beweging blokkeert Israël nog steeds de import en export van goederen van en naar de Gazastrook. Dit heeft grote gevolgen voor de economie. Deze week werd door de Israëlische regering besloten dat vissers in Gaza op minder plekken mogen vissen. Duizenden families zijn hier de dupe van.

Aanhoudend geweld

De afgelopen weken waren er meer meldingen van raketaanvallen tussen Gaza en Israël dan in heel 2013. Tussen 13 juni en 1 juli waren er meer dan 105 aanvallen van Gaza op Israël en 111 van Israël naar Gaza. Steeds meer mensenlevens komen in gevaar.

Staakt het vuren!

Oxfam roept beide partijen op tot een onmiddellijke wapenstilstand en vraagt hun de internationale wetten voor de rechten van de mens te respecteren.

Bron: Oxfam Novib, 9 juli 2014

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.