Home ActueelNieuws Sterkere zaden, sterkere boeren

Sterkere zaden, sterkere boeren

 • 8 maart 2016
Sacha de Boer fotografeert een Zimbabwaanse boer. Foto: Oxfam Novib

Enorme droogte bedreigt de boeren van Zimbabwe, de voormalige graanschuur van Afrika. De meeste gewassen zijn niet bestand tegen het veranderde klimaat. Het zadenproject van Oxfam Novib helpt Zimbabwaanse boeren, veelal vrouwen, met het kweken van sterkere zaden. Met onze hulp lossen zij één van de grootste problemen in zuidelijk Afrika op.

Foto: volkskrant voorpagina 30-03-2016

Zimbabwe gaat door El Niño gebukt onder de ergste droogte sinds 1992, schreef De Volkskrant. In grote delen van Zimbabwe is de noodtoestand afgekondigd. De waterputten in Zimbabwe staan droog en oogsten mislukken op grote schaal. De boeren gebruiken zaden die niet geschikt zijn voor de enorme droogte. Deze worden aan hen verkocht door grote bedrijven.

Oxfam Novib ontwikkelt nu samen met de boeren sterkere zaden, die wel blijven groeien. Door zelf zaden te kweken zijn ze bovendien niet langer afhankelijk van de grote bedrijven. Ze staan daardoor sterker in hun schoenen én kunnen nog jaren gewassen blijven telen. Zo dragen zij bij aan de oplossing van het klimaatprobleem in Zimbabwe.

Lees meer

Het zadenproject in Zimbabwe is een groot succes. Graag vertellen wij je er meer over.

Sascha de Boer bezoekt het zadenproject

Fotografe en oud-nieuwslezer Sacha de Boer reisde samen met Oxfam Novib naar Zimbabwe. Ze maakte een indrukwekkende fotoreportage van de Farmer Field Schools: opleidingen voor boeren die in samenwerking met de Nationale Postcode Loterij zijn opgericht.Onlangs sprak ze in Koffietijd over haar ervaringen, de volledige uitzending is hier te bekijken.

 • Op bezoek bij de Farmer Field Schools

  Fotografe Sacha de Boer zag met eigen ogen de ontwikkelingen in Zimbabwe

 • Sacha de Boer bij Koffietijd

  Sacha de Boer sprak over haar reis in Koffietijd, bekijk het fragment!

 • Lees meer

  Leer alles over het zadenproject in Zimbabwe

 • Het belang van de Farmer Field Schools

  Samuel Levie, oprichter van de Dutch Youth Food Movement, legt het uit.

Vanaf 11 mei 2016 is de foto-expositie van Sacha de Boer twee weken te zien op het Artisplein in Amsterdam en daarna op diverse andere lokaties in Nederland.

Een Zimbabwaanse boerenfamillie op hun akker. Foto: Sacha de Boer
Een Zimbabwaanse boerenfamillie op hun akker, een van de foto's van Sacha de Boer.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een gift uit de extra trekking van de Nationale Postcode Loterij.


We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.