Home ActueelNieuws Europa faalt in aanpak belastingontwijking

Europa faalt in aanpak belastingontwijking

  • 21 juni 2016

Onder druk van verschillende lidstaten zijn Europese maatregelen tegen belastingontwijking dusdanig afgezwakt, dat het akkoord wat hierover vandaag werd bereikt niets meer voorstelt. Het is onbegrijpelijk dat Nederland als EU-voorzitter heeft meegeholpen om gaten te slaan in een bepaling tegen het parkeren van winsten in belastingparadijzen

Francis Weyzig, belastingexpert Oxfam Novib: “Het is schandalig dat EU-landen er niet in zijn geslaagd om het eens te worden over een effectieve aanpak van belastingontwijking door multinationals. Ondanks alle schandalen van de afgelopen jaren willen Nederland, Engeland, België en nog een paar andere landen hun belastingregels liefst zo weinig mogelijk aanpassen. Ontwikkelingslanden blijven daardoor miljarden aan belastinginkomsten mislopen. De roep van gewone burgers en van het Europees Parlement om serieuze maatregelen wordt compleet genegeerd.

Ansichtkaart met 'Groeten uit Bermuda' is genoeg

“Van het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie is niets meer over. Er is een uitzondering toegevoegd waardoor multinationals miljardenwinsten kunnen blijven verschuiven naar belastingparadijzen als ze daar ook lokaal actief zijn – ansichtkaarten verkopen met “Groeten uit Bermuda” is genoeg. Lidstaten mogen de beperking van rente-aftrek uitstellen tot 2024. Een aanpassing om te zorgen dat bedrijfswinsten niet meer onbelast kunnen blijven hangen tussen een lidstaat en een land buiten de EU, is doorgeschoven naar het Slowaakse EU-voorzitterschap, zo stelt Weyzig.

Ontwikkelingslanden hebben hier niets aan

“Nederland kan na deze dramatische uitkomst alleen nog geloofwaardig beweren dat het onderdeel van de oplossing is, als de regering snel stappen zet voor nationale maatregelen die op Europees niveau onhaarlbaar bleken. Voor ontwikkelingslanden is het van groot belang dat Nederland het parkeren van wereldwijde winsten bij dochterbedrijven in belastingparadijzen tegengaat.

“Daarnaast moet Nederland zich uitspreken voor een verplichting voor grote bedrijven om per land afzonderlijk cijfers te publiceren over belasting, winst en activiteiten. Een recent voorstel van de Europese Commissie blijft beperkt tot rapportage per EU-land en enkele nader te bepalen belastingparadijzen. Dat is volstrekt ontoereikend om belastingontwijking te ontmoedigen en ontwikkelingslanden hebben er helemaal niets aan," aldus Weyzig

 

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.