Geweld tegen burgers in Libanon moet nu stoppen
Dit artikel is geüpdatet op 7 oktober 2024
Sinds 7 oktober 2023 gaat de meeste media-aandacht (terecht) uit naar Gaza. Maar ook in Libanon leven burgers in grote onzekerheid door de Israëlische bombardementen en grondinvasie. De Libanese militaire groepering Hezbollah is volgens Israël het doelwit - maar daarbij vallen heel veel slachtoffers. Er moet nú een einde komen aan het oorlogsgeweld.
Zwarte dag voor Libanon
Op maandag 23 september vallen in één dag ruim 550 doden door Israëlische bommen. Dat dodental loopt in de dagen erna nog verder op. Op 1 oktober, een week na de zware bombardementen, valt Israël Libanon binnen met troepen. Hiermee lijkt een staakt-het-vuren helaas nog verder weg. Naar schatting zijn 1,2 miljoen mensen - bijna een kwart van de bevolking - op de vlucht voor het oorlogsgeweld, zonder te weten wanneer ze weer naar huis kunnen. Velen vluchtten naar buurland Syrië (ondanks de oorlog daar), maar op 4 oktober bombardeerde Israël ook die toegangsweg. Het is bijna nergens meer veilig voor burgers.
Achtergrond van het conflict
De bombardementen zijn nu extra hevig, maar niet nieuw. Al een jaar lang vallen er bommen op Israëlische en Libanese burgers, door respectievelijk Hezbollah en het Israëlische leger.
Sinds 8 oktober 2023 zijn…
- 20.000 mensen in Libanon gedood en meer dan 9.000 mensen gewond geraakt;
- 60.000+ burgers geëvacueerd uit Noord-Israël;
- Meer dan 1,2 miljoen mensen in Libanon ontheemd geraakt.
Wat hebben Libanon en Gaza met elkaar te maken?
In Gaza zijn in een jaar tijd meer dan 40.000 mensen gedood. Het dodental neemt helaas nog iedere dag toe. Israëls geweld tegen Palestijnse burgers is in strijd met het internationaal humanitair recht, maar toch kan het al bijna een jaar lang land ongestraft zijn gang gaan. Het wegkijken van de internationale gemeenschap geeft Israël de ruimte om ook Libanon aan te vallen, in plaats van voor een vreedzame oplossing te kiezen.
Burgers mogen nooit het slachtoffer worden van oorlogsgeweld. Niet in Libanon, niet in Gaza en niet in Israël. Daarom blijven wij ons uitspreken voor een permanent staakt-het-vuren. Jij ook? Teken nu de petitie.
Kom samen met ons in actie voor Libanon
Oxfam Novib werkt al jaren in Libanon. Samen met onze Libanese partnerorganisaties leveren we noodhulp aan mensen die gevlucht zijn voor het geweld, met voedsel, overnachtingkits en hygiëne-artikelen. Dit zijn essentiële benodigdheden voor mensen die alles kwijt zijn.
Meer nieuws
-
23 juli 2025 NieuwsVeel woorden over Gaza en weinig daden
Er wordt in Den Haag en Europa veel gepraat over Gaza, maar weinig gedaan. Terwijl Nederland wél invloed heeft om iets te doen: ons kleine landje is de grootste investeerder in Israël (zelfs groter dan de VS!) Ondertussen verslechtert de situatie in Gaza met de dag. Eten is er bijna niet meer. Nergens is het veilig. En dat al anderhalf jaar lang. Blijf daarom samen met ons druk zetten!
Lees meer
-
20 mei 2025 NieuwsTerugblik op De Rode Lijn voor Gaza
Twee keer trokken we een Rode Lijn door Den Haag. De totale opkomst: 250.000 mensen. Samen eisten we luidkeels actie van onze regering tegen de genocide in Gaza. En dat blijven we doen. Bedankt als je er bij was!
Lees meer
-
15 mei 2025 BlogLibanon: opnieuw een leven opbouwen na de oorlog
De 66-dagen durende oorlog van Israël tegen Libanon dwong meer dan 1,5 miljoen mensen om hun huis te ontvluchten. 1,5 miljoen mensen die dringend eten, water, onderdak en zorg nodig hadden. Hoewel een aantal van hen kon terugkeren na het staakt-het-vuren dat op 27 november inging, ontdekten tienduizenden van hen dat hun huizen en gemeenschappen volledig verwoest waren. Dit zijn hun verhalen.
Lees meer
-
11 mei 2025 BlogHelemaal alleen, met haar pasgeboren baby: moeders in Gaza vertellen
Een zwangerschap en een keizersnede zonder medische zorg. Daarna terug naar een tent, waar het overdag bloedheet is en ’s nachts ijskoud. Niet genoeg melk hebben om je pasgeboren baby te voeden. Luister naar de verhalen van Nehmat, Hamida en Amira, moeders in Gaza. Voorgelezen door moeders Carice van Houten, Emma Wortelboer en Nadia Zerouali.
Lees meer