Home ActueelNieuws Energiegigant betaalt eindelijk belasting

Energiegigant betaalt eindelijk belasting

  • 17 juli 2014

Het Franse energiebedrijf Areva ontwijkt al jaren lang belasting in Niger. Dankzij een campagne van Rotab en Oxfam zal het bedrijf zich voortaan aan de Nigerijnse belastingwet houden.

Foto:Oxfam

Anne-Sophie Simpère, beleidsmedewerker bij Oxfam Frankrijk: ‘Wanneer grote bedrijven zoals Areva alleen al hun belasting van in dit geval 10 tot 15 miljoen euro betalen, kan een land als Niger al voorzien in de basisbehoeften van gezondheidszorg en sociale voorzieningen. Inkomsten uit belasting zijn een noodzaak voor ontwikkelingslanden.’

Oxfam voerde samen met Rotab campagne om Areva zich aan de wet te doen houden. Beide organisaties zijn lid van de Publish What You Pay Coalition. Op 26 mei 2014 tekenen Areva en de Nigerijnse overheid samen een ‘strategic agreement’.

Zichtbare onderhandelingen

Het belangrijkste ingrediënt in de campagne was het zichtbaar maken van de onderhandelingen rond Areva aan het publiek. Voorheen gebeurde dit achter gesloten deuren. Het succes is te danken aan een combinatie van veel media-aandacht in Frankrijk en Niger, vergaderingen met de volksvertegenwoordiging en petities die internationaal circuleerden op social media.

Mohammed Chikhaoui, landendirecteur van Oxfam in Niger: 'In theorie betekent dit dat de overheid nu eindelijk kan investeren in voorzieningen voor de bevolking. Gezondheidszorg, onderwijs, landbouw en het aanleggen van nieuwe wegen hebben de hoogste prioriteit.’

Bron: Oxfam Novib, 17 juli 2014

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.